Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Μοντέλο... ΙΚΑ στην περίθαλψη

Αλλαγές - «εξπρές» στους κλάδους υγείας των Ταμείων, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ενιαίες παροχές σε όλους τους ασφαλισμένους μελετά η κυβέρνηση. Απώτερος στόχος είναι να εφαρμοστεί το... μοντέλο ΙΚΑ και για τον σκοπό αυτό αναμένεται νέο «κύμα» ενοποιήσεων, που θα αφορά αποκλειστικά στους κλάδους υγείας.

Ως πρόσχημα θα χρησιμοποιηθούν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα των κλάδων, καθώς το έλλειμμα στα μεγάλα ταμεία έχει εκτιναχτεί στα τρία δισεκατομμύρια. Ενδεικτικό της βαρύτητας που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα είναι το ότι η «τύχη» των κλάδων υγείας έχει τεθεί από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά.

Οι αλλαγές αναμένεται να «τρέξουν» μέσα στο καλοκαίρι, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να επωφεληθεί από τα... μπάνια του λαού για να περάσει τα μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες τα επικρατέστερα σενάρια για τους κλάδους υγείας είναι δύο:

- Βασικός στόχος είναι να διαχωριστούν οι κλάδοι υγείας από τα ταμεία κύριας ασφάλισης και να δημιουργηθεί ενιαίος φορέας υγείας με κοινό κανονισμό παροχών. Πρόκειται για το πιο σκληρό σενάριο που θα επηρεάσει άμεσα το σύνολο των ασφαλισμένων.

Σε μια τέτοια περίπτωση ουσιαστικά θα επεκταθεί το «μοντέλο» ΙΚΑ (και μάλιστα προς το δυσμενέστερο), με ορατό τον κίνδυνο εξίσωσης προς τα κάτω των παροχών σε είδος και σε χρήμα.

Συνέπειες
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπάρξουν περιορισμός των εξετάσεων που θα καλύπτουν στα Ταμεία, επιβολή πλαφόν στον αριθμό των εξετάσεων του κάθε ασφαλισμένου αλλά και εφαρμογή συστήματος σταδιακότητας στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Μια τέτοια απόπειρα θεωρείται δεδομένο πως θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και για τον σκοπό αυτό στο κυβερνητικό στρατόπεδο χαράσσεται και η «γραμμή άμυνας».

- Σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως το πολιτικό κόστος είναι μεγάλο, θα υπάρξει μια... ενδιάμεση λύση. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει ενιαίος κανονισμός παροχών για όσους κλάδους υγείας έχουν «μετακομίσει» μετά τις ενοποιήσεις στα νέα ταμεία (με βάση και τον νόμο Πετραλιά).

Είναι χαρακτηριστικό πως την Τρίτη εγκρίθηκε νέος κανονισμός για τον κλάδο υγείας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού ΜΜΕ.

Ουσιαστικά θα δημιουργηθούν οκτώ μόλις κλάδοι υγείας: ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ (ταμείο αυτοαπασχολουμένων), ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΚΟ και τράπεζες) και ΤΕΑΠΑΣΑ (σώματα ασφαλείας). Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση εκτιμάται πως θα είναι απλά το πρώτο βήμα για την εφαρμογή σε δεύτερο χρόνο του ενιαίου κανονισμού παροχών για το σύνολο των ασφαλισμένων.

Για να περάσει ευκολότερα τις αλλαγές και να περιορίσει το πολιτικό κόστος, η κυβέρνηση θα προβάλει προς τα έξω την εικόνα του «νοικοκυρέματος» του συστήματος.

Τεχνητή ζήτηση
Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή το ένα τρίτο των δαπανών των κλάδων υγείας -δηλαδή τρία δισεκατομμύρια ευρώ- είναι αποτέλεσμα τεχνητής ζήτησης και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασφαλισμένων. Η κατάργηση της λίστας φαρμάκων, η ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, η στενή «συνεργασία» εταιρειών, γιατρών και φαρμακοποιών, η κατάργηση του ελέγχου των συνταγών, καθώς και η απουσία μηχανοργάνωσης σε πολλά Ταμεία αποτελούν μερικές μόνο από τις αιτίες για το σημερινό αδιέξοδο.

Στους ασφαλιστικούς φορείς καταγράφονται ιστορίες καθημερινής τρέλας με χορήγηση φαρμάκων και ιατρικού υλικού σε... νεκρούς, δανεισμό βιβλιαρίων σε φίλους και γνωστούς, ακόμη και εμφάνιση εξετάσεων που δεν έγιναν ποτέ!

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως το έλλειμμα στον κλάδο υγείας του ΙΚΑ είναι 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, στον ΟΓΑ 900 εκατομμύρια, στον ΟΠΑΔ 400 εκατομμύρια και στον ΟΑΕΕ περίπου 100 εκατομμύρια. Την ίδια στιγμή τα έξοδα τραβάνε την ανηφόρα και είναι χαρακτηριστικό πως από το 2005 έως και το 2008 η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 65%.