Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

«Δωμάτια πανικού» οι συσκέψεις των ΜΜΕ

Σε κατάσταση πανικού, βρίσκονται πλέον τον 9ο μήνα της κρίσης τα ελληνικά media τα οποία παρά τους ανεβασμένους δείκτες κερδοφορίας ορισμένων ομίλων ή εκδοτικών επιχειρήσεων, αγωνιούν ? και δικαίως - για το μέλλον τους μιας και εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της διαφημιστικής δαπάνης που βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Με την αγορά να μιλάει για πτώση των διαφημιστικών εσόδων κατά 45% το α’ 15ήμερο του Ιουνίου στην τηλεόραση και τους επαΐοντες να προβλέπουν περαιτέρω ύφεση που ενδεχομένως να αγγίξει και το 65% τον «φτωχό» επικοινωνιακά Αύγουστο, είναι προφανές ότι η κρίση δίνει το τέμπο στις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται για την επόμενη σεζόν. Ακόμη και στις καλύτερες οικογένειες καθώς άπαντες θεωρούν ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στον Alpha οι αποφάσεις έχουν ληφθεί εδώ και 3 μήνες με συνοπτικές διαδικασίες ενώ οι Γερμανοί ιδιοκτήτες του RTL στοχεύουν πάση θυσία στη μείωση των λειτουργικών εξόδων κατά 35%. Ηδη χωρίς δεύτερη σκέψη το κανάλι έκοψε την εκπομπή «Ten» της Έμης Λιβανίου λίγες ημέρες πριν το λανσάρισμά της με υποσχετική ότι θα την επαναλανσάρει τον Οκτώβριο.

Στο κανάλι όλα είναι έτοιμα για νέο γύρο εθελουσίας εξόδου καθώς ο πρώτος δεν απέδωσε τα αναμενόμενα μιας και από το λογιστήριο πέρασαν μόλις 60 εργαζόμενοι.

Μοναδική εκπομπή στην οποία το κανάλι θα επενδύσει περισσότερα χρήματα είναι ο «Καφές με την Ελένη» με την Ελένη Μενεγάκη ενώ κατά τα άλλα διακατέχεται απολύτως από το πνεύμα της οικονομίας.

Στην Κάντζα δεν φαίνεται να συνεχίζει ο Γιώργος Αυτιάς, που αρνήθηκε τη μείωση του μισθού του και την αλλαγή στη θεματολογία του προγράμματος. Στη θέση του, εκτός απροόπτου (εκπομπή life style) θα βρεθεί ο Νίκος Μάνεσης με επικρατέστερη συμπαρουσιάστρια την Έφη Αλεβίζου.

Βέβαιη θεωρείται η αποχώρηση μετά το τέλος του Ιουνίου (οπότε και λήγει το συμβόλαιό τους) από τον Alpha του διδύμου Μπακοδήμου-Σεργουλόπουλου που οδεύουν στο Star προκειμένου να καλύψουν το κενό που θα αφήσει η Άννα Δρούζα. Η αντιπρόταση του Alpha να παραμείνουν στο κανάλι με μειωμένο μισθό με ρόλο στην πρωινή ενημερωτική ζώνη και με τον Φ. Σεργουλόπουλο να αναλαμβάνει και τη παρουσίαση εβδομαδιαίου παιχνιδιού, δεν ικανοποίησε τους παρουσιαστές.

Στον ΑΝΤ1 η διεύθυνση αποφάσισε τη μείωση του προσωπικού όλων των τμημάτων κατά 10% με στόχο την περαιτέρω περιστολή των δαπανών. Λέγεται μάλιστα ότι τα άτομα που θα πρέπει να αποχωρήσουν θα ξεπερνούν τα 70. Ο όμιλος έλαβε την απόφαση να αναστείλει την έκδοση του περιοδικού «Diva» της εκδοτικής εταιρείας «Δάφνη Επικοινωνίες» η οποία θα διατηρήσει προς το παρόν τα υπόλοιπα έντυπα «Diva Wedding», «Αστρολόγος», «Παιδί και Νέοι γονείς», «Forma», «Exodos» και «Οικία και Διακόσμηση».

Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Mega ζητήθηκε από τα στελέχη να καταθέσουν (στο επόμενο Δ.Σ.) προτάσεις για την περικοπή των εξόδων. Το κανάλι, το οποίο είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις σε επίπεδο κερδοφορίας, προβληματίζεται για την πορεία της διαφημιστικής δαπάνης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αναβάλλει ή ματαιώνει τα σχέδιά του. Τουναντίον.

Την εβδομάδα που πέρασε η διεύθυνση έλαβε την απόφαση να προχωρήσει με μειωμένο budget (από 200.000 στα 120.000 ευρώ το επεισόδιο) το reality «Παταγονία» (μεταφορά του «El Conquistador del Fin del Mundo»). Παράλληλα το Mega αποφάσισε να μειώσει και τον προϋπολογισμό των επετειακών εκπομπών του όπως επί παραδείγματι της παραγωγής των 4 επεισοδίων των «3 Χαρίτων». Κατά τα άλλα το κανάλι θα συνεχίσει ενισχύοντας το πρόγραμμά του με νέες εκπομπές και διατηρώντας τα φαβορί της σεζόν (Πολυκατοικία, Λάκης ο Γλυκούλης).

Στο Alter εκτός από τα 4 συμβόλαια (Μ. Τριανταφυλλόπουλος, Α. Νικολούλη, Κ. Χαρδαβέλλας, Ν. Χατζηνικολάου), δεν υπάρχει πλάνο τόνωσης του προγράμματος, ενώ πρόσφατα απολύθηκαν και 5 άτομα.

Στα ερτζιανά οι σταθμοί υποφέρουν από δραματική πτώση της διαφημιστικής απορρόφησης ενώ ακόμη και σταθμοί με κύρος και «ταμειακή αντοχή» - όπως ο City - βρίσκονται σε έντονο προβληματισμό.

Πάντως την αγορά του ραδιοφώνου σημάδεψε την εβδομάδα που πέρασε η απόφαση του δημάρχου Ανω Λιοσίων να κλείσει τον «Ξένιο 94.3 FM» και να πουλήσει την άδεια στο ATTICA TV (Ελευσίνας). Αγνωστο παραμένει αν οι 35 εργαζόμενοι θα παραμείνουν σε οργανικές θέσεις στον δήμο.

Στον Τύπο, η είδηση της εβδομάδας είναι η αναστολή έκδοσης της «Χώρας», όχι όμως και του κυριακάτικου. Στην εφημερίδα «Εξπρές» ασκείται πίεση προς στελέχη της, να δεχθούν την καθιέρωση εκ περιτροπής απασχόλησης των εργαζομένων, με στόχο τη συνέχιση της «ομαλής λειτουργίας του φύλλου». Ωστόσο η ΕΣΗΕΑ με επιστολή της προς την ιδιοκτησία εξέφρασε την αντίθεσή της.

Την ερχόμενη Δευτέρα οι 120 εργαζόμενοι στην εκδοτική εταιρεία «Περιοδικός Τύπος» («Young», «Κατερίνα», «Super Κατερίνα», «Αφισόραμα», «Astrelia», «Τεχνολογία και Τροφίμων και Διατροφή») πραγματοποιούν προειδοποιητική απεργία μετά την άρνηση της εργοδοσίας να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων.

Στην εφημερίδα «Μακεδονία» ισχύει το εξής παράδοξο: Ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι επί δύο μήνες, η ιδιοκτησία αποφάσισε να κυκλοφορήσει σε καθημερινή βάση την εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» (εκδίδεται κάθε Δευτέρα) με διευθυντή τον Μ. Αλεξανδρίδη.

Στην «Απογευματινή» αποφασίζεται νέος γύρος εθελουσίας εξόδου ενώ την Πέμπτη απολύθηκε άλλη μια δημοσιογράφος.

Στα αθλητικά φύλλα παράδειγμα επιβίωσης αποτελεί η «Derby» η οποία από την «Κρας» και την «Ντέρμπυ αθλητικές εκδόσεις» (Γ. Τράγκας) πέρασε στην «Della» (Α. Δελλατόλας) για να μεταβιβαστεί σε ένα μικρότερο σχήμα της «Α.Ε. Γ.Κ. και Συνεργάτες» του Κώστα Γκόντζου, μέχρι σήμερα διευθυντή. Η εφημερίδα συνεχίζει στο περίπτερο με 1 ευρώ και 30 άτομα έναντι 40 στο προηγούμενο σχήμα και με budget που φθάνει για 1,5-2 μήνες.

Αβέβαιο θεωρείται και το μέλλον της «Εξέδρας» καθώς σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν σε Γενική Συνέλευση του ΔΟΛ, η εφημερίδα επιβάρυνε τον οργανισμό με 3 εκατ. ευρώ.