Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

«Κλειδώνει» το νέο πακέτο μέτρων

Τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου με στόχο τη μείωση του ελλείμματος αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα κατά τη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για την Οικονομία που πραγματοποιείται σήμερα στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόκειται, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, για μέτρα ήπιου χαρακτήρα, τα οποία θα φέρουν στο κρατικό ταμείο περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, πέραν των εσόδων που θα αποδώσουν όσα μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Τα προτεινόμενα μέτρα αφορούν αυξήσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, στα προϊόντα καπνού, στα οινοπνευματώδη και στο τέλος κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, σχεδιάζεται να επιβληθεί ένα πάγιο τέλος και στα καρτοκινητά με ποσόστωση που θα καταβάλλεται σε κάθε ανανέωση του χρόνου ομιλίας.

Παράλληλα, ως αντιστάθμισμα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εισηγείται την ενίσχυση του αφορολόγητου ορίου και τη διεύρυνση του μέτρου των αποδείξεων και σε άλλες κατηγορίες παροχής υπηρεσιών (π.χ. συνεργεία αυτοκινήτων), προκειμένου οι πολίτες να αποκτήσουν κίνητρο στο να ζητούν αποδείξεις και να αποφεύγεται η φοροδιαφυγή.