Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Συνεχίζεται η αναταραχή στο Ιράν

25 Ιουνίου 2009

Συγκρούσεις αστυνομικών και διαδηλωτών, που αψηφούν την απαγόρευση κινητοποιήσεων, αναφέρουν πληροφορίες από την πρωτεύουσα του Ιράν.

Αυτόπτες μάρτυρες επισημαίνουν ότι οι ταραχές λαμβάνουν χώρα κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου, στους δρόμους γύρω από την πλατεία Μπαχαρεστάν.

Οι νέες διαδηλώσεις ξεκίνησαν λίγες ώρες αφ' ότου ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, δήλωσε ότι δεν θ' ακυρώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Διεθνή επέμβαση ζητά η Ιρανή νομπελίστρια

Η Ιρανή διαφωνούσα και τιμημένη με το Νόμπελ Ειρήνης, Σιρίν Εμπαντί προέτρεψε τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλουν ειδικούς απεσταλμένους τους στο Ιράν με στόχο να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση για να σταματήσει τη βία και την καταστολή των αντιπολιτευόμενων διαδηλωτών.

«Καλώ όλους τους ανθρώπους του κόσμου, τη διεθνή κοινότητα να ζητήσουν από την ιρανική κυβέρνηση να σταματήσει τη βία και να ακούσει τον ιρανικό λαό», ανέφερε η κ. Εμπαντί μετά από συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ.

Η κ. Εμπαντί, που είχε και συνάντηση με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Χαβιέ Σολάνα δήλωσε ότι ζήτησε ήδη από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν να στείλει ειδικό απεσταλμένο του στο Ιράν για το λόγο αυτό.

«Σήμερα υπέβαλα ένα παρόμοιο αίτημά μου και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Πέτερινγκ ανέφερε στον Τύπο ότι είναι έτοιμος να ηγηθεί μιας αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «το συντομότερο δυνατόν».

«Ζητάμε από το ιρανικό καθεστώς και τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν αμέσως τη βία κατά των διαδηλωτών», είπε ο κ. Πέτερινγκ και πρόσθεσε ότι εάν στις προεδρικές εκλογές δεν υπήρξαν «μεγάλες παρατυπίες», το καθεστώς δεν έχει τίποτε να φοβηθεί.

Καταλήγοντας ο ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε «την πλήρη αλληλεγγύη και συμπάθεια» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στους Ιρανούς διαδηλωτές που ειρηνικά απαιτούν δημοκρατία και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα τους.

Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε αποστολή της ΕΕ στο Ιράν θα πραγματοποιηθεί μόνο αφού πρώτα πάρει σχετική έγκριση από τις τοπικές αρχές.