Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Ένα παιδί, ο μοναδικός επιζών στην τραγωδία του Airbus

Ένα παιδί ηλικίας πέντε ετών διασώθηκε από τη συντριβή του αεροπλάνου της εταιρείας Yemenia Airway στη θάλασσα των νησιών Κομόρος, επιβεβαίωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης του νησιωτικού αυτού κράτος. Ωστόσο, αντικρουόμενες πληροφορίες αναφέρονται σε 14χρονο κορίτσι

Αεροσκάφος των κρατικών αερογραμμών της Υεμένης κατέπεσε στον Ινδικό Ωκεανό λίγο προτού προσγειωθεί στο Μορονί, την πρωτεύουσα των νησιών Κομόρος. Το αεροσκάφος, ένα Airbus 310, εκτελούσε την πτήση ΙΥ 628 από την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, στα Κομόρος. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι περισσότεροι επιβάτες κατάγονταν από τα Κομόρος και επέστρεφαν στη χώρα τους από το Παρίσι.

Ο Αμπντιλάχ Μούγκνι, γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών στο Μορονί, την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας των Κομόρος, δήλωσε ότι το παιδί, το φύλο του οποίου δεν γνώριζε, μεταφέρεται στην ακτή με σκάφος. Ο Μούγκνι είπε επίσης ότι μέχρι στιγμής έχει ανασυρθεί από το νερό μόνο ένα πτώμα. Από ελικόπτερα που υπερίπτανται της περιοχής της συντριβής έχουν θεαθεί τρία πτώματα. Την ίδια στιγμή, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από κρατικό αξιωματούχο των Κομόρος λένε ότι ο μοναδικός επιζών είναι ένα 14χρονο κορίτσι.

Εντοπίστηκε η άτρακτος

Την άτρακτο του μοιραίου Airbus A310 εντόπισε αεροσκάφος των αρχών των Κομορών που συμμετέχει στις έρευνες, ανακοίνωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Νουρντίν Μπουρχάν.

«Ο πιλότος ενός μικρού αεροσκάφους που πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή εντόπισε συντρίμμια, είδε την άτρακτο και κηλίδα καυσίμων», εξήγησε ο κ. Μπουρχάν προσθέτοντας ότι στο αναγνωριστικό αεροσκάφος επιβαίνει επίσης ο υπουργός Επικοινωνιών της χώρας Αχμέντ Αμπντού.

Σύμφωνα δε με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Υεμένης, «εντοπίστηκαν σώματα να επιπλέουν και μία πετρελαιοκηλίδα περίπου 16 με 17 ναυτικά μίλια (περίπου 29 χλμ) από το Μορονί».

Σύμφωνα με γαλλική αεροπορική πηγή, στο αεροσκάφος επέβαιναν 66 Γάλλοι πολίτες, ενώ σε συνέντευξή του στο γαλλικό ραδιοσταθμό Europe 1, ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Ντομινίκ Μπισερό, απέδωσε στο ατύχημα πιθανότατα στις κακές καιρικές συνθήκες και πρόσθεσε ότι η Γαλλία λαμβάνει επίσης μέρος στις έρευνες.

Το αεροσκάφος Airbus A310 από την Υεμένη μετέφερε συνολικά 153 άτομα, πλήρωμα και επιβάτες, όταν κατέπεσε στην ταραγμένη θάλασσα ανοιχτά των Κομορών, ανέφεραν επίσημες πηγές. Εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας Yemenia Air διευκρίνισε ότι το αεροσκάφος μετέφερε 142 επιβάτες, μεταξύ των οποίων και 3 μωρά, και 11μελές πλήρωμα.

Η αεροπορική εταιρεία Yemenia Air ανήκει κατά 51% στην κυβέρνηση της Υεμένης και κατά 49% στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Τα Κομόρος αποτελούνται από τρία μικρά ηφαιστειογενή νησιά, τη Μεγάλη Κομόρα, το Μοΐλι και το Ανζουάν. Βρίσκονται στο Δίαυλο της Μοζαμβίκης, 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαδαγασκάρης.

Είχαν απαγορευθεί πτήσεις στη Γαλλία

Το αεροσκάφος Α310- 300 της Yemenia Air κατέπεσε στη θάλασσα ανοιχτά των Κομορών την ώρα που πραγματοποιούσε ελιγμό με σκοπό να προσεγγίσει το αεροδρόμιο του Μορονί, δήλωσε ο υφυπουργός Μεταφορών της Γαλλίας, Ντομινίκ Μπισερό.

«Αυτό δείχνει ότι κατά την διάρκεια ενός ελιγμού το αεροπλάνο κατέπεσε» ανέφερε ο κ. Μπισερό, απαντώντας σε ερωτήσεις σε συνεδρίαση της Βουλής.

Ο Γάλλος υφυπουργός Μεταφορών δήλωσε ακόμη ότι το αεροδρόμιο του Μορονί στις Κομόρες είναι «μέτρια εξοπλισμένο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα», ενώ υπενθύμισε ότι οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες.

Ο Ντομινίκ Μπισερό δήλωσε ακόμη ότι το Α310- 300 της Yemenia Air, το οποίο μετέφερε 153 άτομα, είχε απαγορευθεί να εκτελεί πτήσεις στην Γαλλία λόγω «παρατυπιών», που είχε εμφανίσει εδώ και αρκετά χρόνια.

«Πριν από μερικά χρόνια αυτό το αεροπλάνο το είχαμε αποκλείσει από το εθνικό έδαφος, επειδή εντοπίσαμε ότι παρουσίαζε ορισμένο αριθμό παρατυπιών στα όργανα του» υπογράμμισε ο κ. Μπισερό, τονίζοντας όμως ότι η Yemenia Air δεν βρίσκεται στην «μαύρη λίστα» των αεροπορικών εταιρειών.