Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Απώλειες στις διεθνείς αγορές

Τα αρνητικά στοιχεία για την οικονομία της Βρετανίας και ο αρνητικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας και την έξοδο από την ύφεση. Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση 1,44%, ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,82%. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 καταγράφει και αυτός πτώση σε ποσοστό 1,44%.

Μικτές τάσεις και σχετική νευρικότητα επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με εναλλαγές θετικών και αρνητικών προσήμων, μετά από τη θετική έναρξη των συναλλαγών. Στην αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 1,05%, ενώ στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 καταγράφει πτώση σε ποσοστό 1,86%. Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX έχει απώλεις 1,54%.

Στα αρνητικά σημερινά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας περιλαμβάνεται η συστολή της οικονομίας της Μ. Βρετανίας με ρυθμό 2,4%, στο πρώτο τρίμηνο του 2009, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη τριμηνιαία συστολή της για 50 και πλέον χρόνια.

Εξάλλου, πτώση κατά 0,1% παρουσίασαν το πρώτο εξάμηνο του έτους οι τιμές καταναλωτή στις 16 χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ, εξέλιξη που υποδεικνύει τον πρώτο αρνητικό πληθωρισμό σε τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat, που αναμένεται να επιβεβαιωθεί με περισσότερα στοιχεία στις 15 Ιουλίου, είναι η πρώτη αρνητική μέτρηση πληθωρισμού από την εποχή της εισαγωγής του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος το 1999.

Ανοδικά κινήθηκαν οι περισσότερες αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να «περιφρονούν» μια ακόμη αύξηση της ανεργίας στην Ιαπωνία, στο 5,2%. Την ίδια στιγμή, οι αγορές ενισχύθηκαν ιδιαίτερα και από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 73 δολάρια το βαρέλι.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 1,8%, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε άνοδο 0,8%. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospiείχε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,1%. Άνοδο 1,8% είχε ο γενικός δείκτης στην Αυστραλία, ενώ η Σιγκαπούρη ενισχύθηκε 0,8%.