Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Χαταμί: Προς επιβολή στρατιωτικού νόμου το Ιράν

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν, ο μεταρρυθμιστής Μοχαμάντ Χαταμί, προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα κινείται προς την επιβολή στρατιωτικού νόμου, επισημαίνοντας ότι η ανάθεση της διερεύνησης των καταγγελιών για νοθεία στο ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας δεν συνιστά λύση.

«Ανησυχώ για το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και ο στρατός κυριαρχούν σταδιακά στην ατμόσφαιρα της χώρας», αναφέρει ο Χαταμί σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του αντιπολιτευόμενου ηγέτη Μιρχοσεΐν Μουσαβί.

«Το να απαγορεύεται στους ανθρώπους να πραγματοποιούν νόμιμες διαδηλώσεις σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για επικίνδυνα μέτρα, τα οποία ο Θεός ξέρει μόνον που θα οδηγήσουν τελικά», προειδοποιεί και ζητεί από τις αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τους διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί από τις 13 Ιουνίου, την επομένη των εκλογών.

«Η άμεση απελευθέρωση αυτών που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις μπορεί να ηρεμήσει την κατάσταση στη χώρα», σημειώνει.

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν υπογραμμίζει επίσης ότι η ανάθεση της επίλυσης του θέματος που προέκυψε με τις προεδρικές εκλογές στο ανώτατο νομοθετικό σώμα της χώρας δεν συνιστά λύση.

«Η ανάθεση της (επίλυσης της) διαμάχης σε ένα σώμα που δεν ήταν αμερόληπτο όσον αφορά τις εκλογές δεν συνιστά λύση», σημειώνει.