Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Βουτιά τουριστικών εσόδων κατά 11,6% και αφίξεων 9,6%

Απώλειες 115,8 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο
240.000 λιγότεροι τουρίστες στο πεντάμηνο

Κάμψη της τάξης του 11,6% (ή 115,8 εκατ. ευρώ) παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας από τους ξένους που επισκέφθηκαν τον ελληνικό προορισμό το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Στο τετράμηνο φέτος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν σε 878,7 εκατ. ευρώ από 994,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις του τετραμήνου αντιπροσωπεύουν περίπου το 7,5% του συνόλου των τουριστικών εισπράξεων κατά την περυσινή περίοδο (11,7 δισ. ευρώ). Μείωση κατά 9,7% (ή 86,6 εκατ. ευρώ) εμφάνισαν και οι ταξιδιωτικές δαπάνες των Ελλήνων στο εξωτερικό στο τετράμηνο, καθώς ανήλθαν σε 807,3 εκατ. ευρώ από 893,9 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ετσι, στο τετράμηνο οι καθαρές εισπράξεις για ταξιδιωτικές υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 29,2 εκατ. ευρώ.

Αφίξεις

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, η μείωση των αφίξεων από το εξωτερικό στα αεροδρόμια της χώρας φθάνει σε ποσοστό 9,6% (-240.000 τουρίστες) το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Η πτώση του τουρισμού τους πρώτους μήνες του έτους οφείλεται στις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης και κατά ένα μέρος στις συνέπειες των επεισοδίων του Δεκεμβρίου του 2008. Ωστόσο, αποτυπώνονται μικρότερες απώλειες από τις αρχικές εκτιμήσεις των φορέων για την πορεία του τουρισμού τη φετινή περίοδο. Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κων. Μαρκόπουλος εκτίμησε πρόσφατα ότι η μείωση των αφίξεων στο τέλος της σεζόν θα διαμορφωθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Σημειώνεται ότι η κατ’ ελάχιστον εκτίμηση του κόστους των μέτρων που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση για την ελάφρυνση των επιχειρήσεων της τουριστικής βιομηχανίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσης φθάνει σε 300 εκατ. ευρώ.

Σε σύσκεψη που οργάνωσε προχθές η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα τουρισμού του ΠΑΣΟΚ κ. Αντζελα Γκερέκου με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων του τουρισμού της χώρας επανεκτιμήθηκε η κατάσταση στην αγορά του τουρισμού.

Σε ό, τι αφορά τη συνολική πορεία της τουριστικής κίνησης, επισημάνθηκε από όλους τους συμμετέχοντες ότι η κρίση έχει αρνητικές επιδράσεις, οι οποίες σε ένα γενικό επίπεδο φαίνεται ότι τη στιγμή αυτή, επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων και κινούνται γύρω στο -10% επί των αφίξεων. Στην εκτίμηση αυτή προστέθηκε και πιθανή πρόβλεψη μείωσης των πραγματικών τουριστικών εσόδων (λόγω των μειωμένων δαπανών των επισκεπτών, της συμπίεσης των τιμών κ. λπ.), η οποία ενδεχομένως να αγγίζει τη στιγμή αυτή και το -8%.

Οσον αφορά την ακτοπλοΐα, επισημάνθηκε ότι είναι αναγκαία η μείωση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, τα οποία επιβαρύνονται με υπερβολικούς φόρους και εισφορές υπέρ τρίτων, οι οποίες έχουν μηδαμινό ανταποδοτικό χαρακτήρα. Στο πεδίο του θαλάσσιου τουρισμού, οι εκπρόσωποι των σχετικών φορέων ανέφεραν ότι ο κλάδος τους έχει πληγεί ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό, τι όλοι οι υπόλοιποι και αυτό δεν αναμένεται να βελτιωθεί, λόγω του ότι η συγκεκριμένη αγορά κινείται στη συντριπτική της πλειοψηφία μόνο με προκρατήσεις και όχι με κρατήσεις της «τελευταίας στιγμής». Σε ό, τι αφορά τον συνεδριακό τουρισμό, οι εκπρόσωποι των σχετικών φορέων ανέφεραν ότι ο κλάδος είναι ίσως αυτός ο οποίος φαίνεται να έχει πληγεί λιγότερο από τους υπόλοιπους από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Κύπρος

Πτώση της τάξης του 8,9% κατέγραψαν οι αφίξεις ξένων και στην Κύπρο το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου φέτος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, φθάνοντας τις 622.070 αφίξεις από 682.614. Τα έσοδα από τον τουρισμό το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου έφθασαν σε 232,3 εκατ. ευρώ από 251 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008, σημειώνοντας κάμψη κατά 7,5%. Η κυπριακή κυβέρνηση για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας έχει λάβει μέτρα ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Πτώση σε Ισπανία και Τουρκία

Απώλειες αφίξεων 2,1 εκατ. ξένων επισκεπτών (ποσοστό μείωσης 11,8%) κατέγραψε ο ισπανικός τουρισμός το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με το ισπανικό ινστιτούτο στατιστικών στοιχείων IET. Αντίστοιχο ποσοστό πτώσης σημείωσε ο ισπανικός τουρισμός και τον Μάιο. Οι αφίξεις στην τουριστική ναυαρχίδα του ευρωπαϊκού νότου έφθασαν τα 18,3 εκατ. στο πεντάμηνο, με τις μεγαλύτερες απώλειες της τάξης του 17,8% σε επίπεδο αγορών άντλησης επισκεπτών να διαπιστώνονται από τη Βρετανία. Σημαντικές μειώσεις αφίξεων είχε επίσης από τη Γερμανία (-17,9%) και από τη Γαλλία (-14,7%). Η κυβέρνηση της Μαδρίτης έχει στηρίξει τον τουρισμό με 1 δισ. ευρώ.

Τουρκία. Εξάλλου, και στον «φθηνό» προορισμό της Τουρκίας, όντας εκτός Ευρωζώνης, οι αφίξεις ξένων επισκεπτών υπολείπονται στο πεντάμηνο κατά 0,7% και τον Μάιο κατά 1,1%. Οι αφίξεις ξένων επισκεπτών έφθασαν σε 7.327.542 στο πεντάμηνο φέτος από 7.381.032 την ίδια περίοδο του 2008, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. Οι σημαντικότερες απώλειες της τάξης του 6,8% για τον τουρκικό τουρισμό καταγράφονται από τη γερμανική αγορά στο πεντάμηνο. Αντίθετα, από τη «δύσκολη» αγορά της Βρετανίας παρατηρείται στο πεντάμηνο αύξηση αφίξεων κατά 10,3%. Επίσης, στο πεντάμηνο καταγράφηκαν 210.852 αφίξεις από την Ελλάδα προς την Τουρκία, που σημαίνει αύξηση κατά 8,3%.