Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

«Κρέμονται από μια κλωστή»

Σε καλό δρόμο δηλώνει πως βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ για την επίτευξη της αυτοδυναμίας ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος προκαλεί τους πολιτικούς να δουν την αποχή ως ένα «κοίτασμα δυνητικής συμμετοχής». Απορρίπτει την κριτική ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν λέει όλη την αλήθεια στον λαό και ότι έχει πρόβλημα επαφής με τα μεσαία στρώματα, λέει όχι στις ισοπεδωτικές λογικές για τη διόρθωση των προνομίων και των στρεβλώσεων στο Ασφαλιστικό και απαντά στο αίτημα για νέα ηγετική ομάδα: «Για όλα τα στελέχη, δεν αρκούν οι ικανότητες. Πρέπει να σηματοδοτούνται και οι αξίες της δημοκρατικής παράταξης στη στάση ζωής»...

Συνέντευξη στον Γιάννη Αντύπα



Το ΠΑΣΟΚ νίκησε καθαρά στις ευρωεκλογές, αλλά οι πολίτες έστειλαν και ένα καθαρό μήνυμα δυσαρέσκειας σε όλα τα κόμματα του πολιτικού συστήματος. Σε ποιο βαθμό νομίζετε πως σας αφορά;

Προφανώς και μας αφορά όλους. Ας αφήσουμε στην άκρη τη συγκυριακή αποχή - η γενικότερη τάση μείωσης της συμμετοχής προβληματίζει, παρά το ότι είμαστε σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σε αυτήν την επιφύλαξη και δυσαρέσκεια για το πολιτικό σύστημα εμείς απαντάμε με τις προτάσεις μας για ριζικές ανατροπές, ακριβώς στο πολιτικό σύστημα, για να εμπεδώσουμε και πάλι μια σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη. Ας δούμε την αποχή ως μια ευκαιρία, σαν ένα «κοίτασμα δυνητικής συμμετοχής» ιδιαίτερα των νέων. Από μας εξαρτάται να τους πείσουμε.

Σας λείπουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψήφοι για να φθάσετε σε επίπεδα αυτοδυναμίας. Πώς σχεδιάζετε να το κερδίσετε;

Καταρχάς, η αυτοδυναμία είναι θέμα ποσοστού και όχι απόλυτου αριθμού ψήφων. Αλλά όποιο και να είναι το κριτήριο, ένας είναι ο τρόπος: πείθοντας κάθε μέρα τους πολίτες ότι έχουμε κάτι να πούμε που τους ενδιαφέρει.

Πείθοντάς τους ότι την επόμενη μέρα έχουμε την πολιτική βούληση, το σθένος, τις συγκεκριμένες προτάσεις, τα πρόσωπα για να τα αλλάξουμε όλα και για να βελτιώσουμε τη ζωή τους. Νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο.

Πολλά στελέχη σας επισημαίνουν πως έχετε πρόβλημα με τον μεσαίο χώρο...

Θα έλεγα αντίθετα ότι με τις προτάσεις μας αγγίζουμε ακριβώς τις ανησυχίες αλλά και τις ευαισθησίες της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Ολων αυτών που θέλουν καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια για τα παιδιά τους, ένα σύστημα υγείας και πρόνοιας αντάξιο μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Αυτών που θέλουν να ζουν σε ένα κράτος που λειτουργεί με κανόνες αξιοκρατίας, που τους σέβεται και τους υπολογίζει. Αυτών που θέλουν να μπορούν να δημιουργούν ή πιο απλά να βγάζουν τον μήνα χωρίς να τους εκμεταλλεύονται. Πείτε τον μεσαίο χώρο ή όπως αλλιώς θέλετε.

Αλλοι σας ζητούν να συγκρουστείτε με τα προνόμια των μεγάλων συντεχνιών του δημοσίου. Γιατί άλλοι να βγαίνουν στη σύνταξη στα 45 και άλλοι στα 65; Ο Α. Παπαδόπουλος χαρακτηρίζει τους πρώτους εισοδηματίες του δημοσίου!

Μια προοδευτική κυβέρνηση καταπολεμά τις αδικίες και τις συντεχνίες παντού, και στο Ασφαλιστικό. Οχι όμως θίγοντας ώριμα δικαιώματα ούτε με ισοπεδωτικές λογικές. Σε ποια ηλικία πρέπει να συνταξιοδοτηθεί κάποιος που δουλεύει από 20 χρόνων σε ένα ορυχείο της ΔΕΗ;

Στο Ασφαλιστικό πρέπει να συνδυάσουμε πολιτικές που αυξάνουν την απασχόληση, καταπολεμούν την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία, βελτιώνουν τη διαχείριση του ίδιου του συστήματος, με κίνητρα για παραμονή στην εργασία και όχι πρόωρη συνταξιοδότηση - όπως δυστυχώς κάνει η κυβέρνηση με τις εθελουσίες που εφαρμόζει.

Ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε ηγετική ομάδα από στελέχη «σπαθιά»...

Για όλα τα στελέχη, δεν αρκούν οι ικανότητες. Πρέπει να σηματοδοτούνται και οι αξίες της δημοκρατικής παράταξης στη στάση ζωής.

Αλλα στελέχη σας ζητούν να πείτε την αλήθεια στον λαό. Μας λέτε ψέματα;

Οχι βέβαια. Δεν λέμε τίποτα που να μην μπορούμε να υλοποιήσουμε. Θέτουμε φιλόδοξους στόχους γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα και γιατί ο λαός θα μας επιλέξει για να τολμήσουμε ανατροπές, όχι μερεμέτια. Ολοι ξέρουμε τις δυσκολίες.

Αλλά η πολιτική έχει επιλογές. Αλίμονο αν υποθηκεύαμε από τώρα τη διάθεσή μας για ρήξεις.

Βλέπετε εκλογές;

Ειλικρινά δυσκολεύομαι να κατανοήσω πώς είναι δυνατόν ο κ. Καραμανλής να ανοίξει τη Βουλή τον Οκτώβριο - όταν δυσκολεύεται πλέον να κερδίζει ψηφοφορίες.

Η κυβέρνησή του κρέμεται από μία κλωστή, άρα εκλογές μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή. Και πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό γιατί η χώρα χρειάζεται επειγόντως μια νέα αρχή.

Η κυβέρνηση σας κατηγορεί ότι όλο με τις εκλογές ασχολείστε...

Και εμείς της λέμε ότι αντί να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, καλό θα ήταν να προσπαθούσε να κυβερνήσει κιόλας.

Πέντε χρόνια τώρα, αναλώνεται στο να επιχειρεί να ξαναγράψει το παρελθόν και να στείλει τις ευθύνες της στο μέλλον. Τους πολίτες, όμως, ενδιαφέρει το παρόν και γι αυτό τους έστειλαν το ηχηρό μήνυμα των ευρωεκλογών. Απλώς το μήνυμα αυτό δεν φαίνεται να το έλαβαν.

Τι σας ανησυχεί περισσότερο για το καλοκαίρι: οι φωτιές ή η τρομοκρατία;

Μας ανησυχεί η παρατεταμένη ακυβερνησία που βουλιάζει τη χώρα στο τέλμα. Η κυβέρνηση είναι σχεδόν παράλυτη απέναντι στα προβλήματα.

Οι δυσλειτουργίες που παρατηρούμε είναι κυρίως απόρροια των διαλυτικών φαινομένων μέσα στον κυβερνητικό χώρο. Η χώρα όμως δεν έχει αυτή την πολυτέλεια.

Κύριε Παπακωνσταντίνου, τι θα γίνει με τα κλεμμένα; Θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια για τα σκάνδαλα;

Εχουμε δεσμευτεί πως ως αυριανή κυβέρνηση θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μάθουν την αλήθεια οι Ελληνες πολίτες, ακόμη και σε περιπτώσεις όπου τυπικά ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων έχουν παραγραφεί - και βέβαια ανεξάρτητα του πολιτικού χώρου στον οποίον ανήκουν οι εμπλεκόμενοι.

Είναι το ελάχιστο για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς της χώρας.

Ο ΡΟΛΟΣ
Η οικονομία βασικός μου στόχος στις Βρυξέλλες

Πάτε στις Βρυξέλλες για να προετοιμάσετε την οικονομική συμφωνία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την Κομισιόν. Πόσα χρόνια λιτότητας θα μας βάλετε;

Πάω στις Βρυξέλλες για να ασχοληθώ κατεξοχήν με το κρίσιμο θέμα της οικονομίας, για να συμβάλω στην υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας μας και στην καλύτερη προετοιμασία της αυριανής κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ.

Θα χρειαστεί κόπος και προσπάθεια για να επαναφέρουμε την οικονομία μας σε ασφαλή δρόμο. Θα το καταφέρουμε όμως - και χωρίς να στείλουμε τον λογαριασμό στη μέση ελληνική οικογένεια.

Ευρωβουλευτής, κυβερνητικός εκπρόσωπος ή «τσάρος»;

Δεν μου πέφτει λόγος - τη διάταξη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ την αποφασίζει ο πρόεδρος.

Εξάλλου, εγώ κοιτώ πάντα μόνο τον επόμενο αγώνα. Και αυτό αφορά το πώς θα εκπληρώσω καλύτερα τον ρόλο μου ως εκπρόσωπος Τύπου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.