Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Μεγάλη απειλή για τους μετανάστες η οικονομική κρίση

Η ύφεση επηρεάζει τους μετανάστες, σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ.

Οι μετανάστες, κινητήρια δύναμη πολλών οικονομιών κατά τα προηγούμενα, «χρυσά» χρόνια της οικονομίας, πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς η οικονομική κρίση έχει στείλει παγκοσμίως την ανεργία στα ύψη.

Σύμφωνα με έρευνα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), η ανεργία, η οποία έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδά της εδώ και 50 χρόνια, αποτελεί σαφή και άμεσο κίνδυνο για τις επαγγελματικές προοπτικές των μεταναστών, καθώς οι κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα προστασίας του γηγενούς εργατικού δυναμικού. Τελικό αποτέλεσμα: οι μετανάστες δέχονται τα μεγαλύτερα πλήγματα από την αυξανόμενη ανεργία, καθώς και από τα παράγωγά της: ρατσιστικές διακρίσεις και ξενοφοβικές τάσεις.

«Η μετανάστευση δεν είναι μία βρύση την οποία κάποιος μπορεί να ανοιγοκλείνει κατά βούλησιν» αναφέρει ο Άνχελ Γκούρια, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ στη σχετική αναφορά που εξέδωσε ο Οργανισμός. «Καθώς λαμβάνουν αντίμετρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι κυβερνήσεις οφείλουν να διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες δε θα γίνουν θύματα των ανερχομένων ξενοφοβικών τάσεων, όπως και δε θα βρεθούν στο 'στόχαστρο' πολιτικών οι οποίες χαρακτηρίζονται από διακρίσεις, επιδεινώνοντας την - ήδη δύσκολη- κατάσταση στην οποία βρίσκονται» συμπλήρωσε.

Ο ΟΟΣΑ έχει 30 χώρες- μέλη, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Μ. Βρετανία και η Γαλλία. Αντικείμενό του είναι οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές πολιτικές οι οποίες ακολουθούνται μέσα στο γενικότερο περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης.

Στην αναφορά του ΟΟΣΑ επίσης επισημαίνεται το ότι, μέσα στα δέκα έτη πριν την έλευση της κρίσης, οι μετανάστες ήταν η κινητήρια δύναμη για την αύξηση των θέσεων εργασίας (58% στις ΗΠΑ, 71% στη Μ. Βρετανία).

Αλλά μπροστά στη χειρότερη οικονομική ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, η ανεργία καλπάζει, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μέσο όρο που αγγίζει το 10% μέχρι τα τέλη του 2010.

Η επίδραση της ανόδου της ανεργίας στους μετανάστες είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με τα γηγενή εργατικά δυναμικά, καθώς απασχολούνται κυρίως σε τομείς οι οποίοι έχουν πληγεί βαρύτατα από την κρίση: οικοδομές, βιομηχανία και πωλήσεις.

Η συμβουλή του ΟΟΣΑ προς τις κυβερνήσεις είναι να αναδιοργανώσουν τα προγράμματα ενσωμάτωσης μεταναστών τους με σκοπό την αύξηση της αποτελεσματικότητάς τους, καθώς και να εντείνουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά την αντιμετώπιση ξενοφοβικών τάσεων/ φυλετικών διακρίσεων.

Κατά τα λεγόμενα του Άνχελ Γκούρια, οι κυβερνήσεις οφείλουν να σκεφτούν μακροπρόθεσμα και να αντιληφθούν ότι «καθώς λαμβάνει χώρα η ανάνηψη, το μεταναστευτικό ρεύμα θα ενισχυθεί ξανά».