Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Eπιταγές 300 δισ. απειλούν την αγορά

Με μια απασφαλισμένη... χειροβομβίδα η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα την ήδη εύθραυστη ελληνική οικονομία παρομοιάζουν τραπεζικοί κύκλοι το «άυλο» χρήμα το οποίο υπολογίζεται στο ποσό-μαμούθ των 300 δισ. ευρώ και υπό μορφή επιταγών κινεί αυτή την περίοδο την αγορά.

Δεν φοβούνται ότι στο σύνολό του το ποσό αυτό που φθάνει στο 120% του ΑΕΠ είναι ...ακάλυπτο αλλά εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους πως μπορεί να εξελιχθεί σε θηλιά για χιλιάδες επιχειρήσεις σε περίπτωση που οι συνθήκες στην αγορά δεν βελτιωθούν.

Κι αν τα 300 δισ. ευρώ μπορούν να διαβρώσουν τον επιχειρηματικό ιστό της οικονομίας μία ανάλογη απειλή ύψους 318 δισ. ευρώ επικρέμαται πάνω από τα δημόσια οικονομικά.

Εκεί έχει φθάσει το δημόσιο χρέος μαζί με τα ομόλογα προς ασφαλιστικά ταμεία, τις εγγυήσεις και τα χρέη του δημοσίου προς τρίτους. Και το χειρότερο διογκώνεται μήνα με τον μήνα με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Πιο αναλυτικά για μερίδα τραπεζιτών το ζήτημα των επιταγών και η αδυναμία κάλυψής τους θεωρείται «ασύμμετρη» απειλή. Σοβαρότερη ακόμη και από τα επισφαλή δάνεια. Μάλιστα τραπεζικά στελέχη για να καταδείξουν τα οξύτατα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες αναφέρονται στη νέα «πατέντα» που έκανε τις τελευταίες ημέρες την εμφάνιση της στην αγορά. Τις προχρονολογημένες επιταγές.

Ο τρόπος
Αυτές εκδίδονται και παραλαμβάνονται παρότι είναι γνωστό και στους δύο συμβαλλόμενους ότι δεν μπορούν να καλυφθούν αλλά παρέχουν την ασφάλεια στον εκδότη τους ότι δεν θα μπει στην «μαύρη λίστα» του Τειρεσία όπως γίνεται με τις μεταχρονολογημένες που αποδεικνύονται ακάλυπτες. Σημειώνουν δε πως σε μία περίοδο κατά την οποία η οικονομική δραστηριότητα βρίσκεται σε πτωτική πορεία είναι πιθανό ένα ντόμινο ακάλυπτων επιταγών.

Η αλματώδης αύξηση των ακάλυπτων όπως αυτή προκύπτει από τον Τειρεσία δικαιολογεί απόλυτα τον προβληματισμό τους. Συγκεκριμένα στα 335,26 εκ. ευρώ έφθασαν τον Μάιο τα ποσά των ακάλυπτων επιταγών σημειώνοντας ετήσια άνοδο 228,46% από τα 102 εκ. ευρώ του περσινού Μαΐου.

Στο πρώτο πεντάμηνο του έτους έχουν σφραγιστεί συνολικά 132.357 σώματα επιταγών ύψους 1,32 δισ. ευρώ, από 424,41εκ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2008. Δηλαδή έχουν υπερ-τριπλασιαστεί ξεπερνώντας από το πεντάμηνο κιόλας το συνολικό ποσό για ολόκληρο το 2008. Μαζί δε με τις απλήρωτες συναλλαγματικές το ποσό ανεβαίνει στα 1,74 δισ. ευρώ.

Το δημόσιο χρέος
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον κ. Πέτρο Δούκα, το δημόσιο χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με τους «επίσημους» υπολογισμούς.

Έτσι στο χρέος της γενικής κυβέρνησης το οποίο οριοθετείται από το υπουργείο Οικονομίας στα 252 δισ. ευρώ για το 2009, θα πρέπει σύμφωνα με τον πρώην υφυπουργό να προστεθούν:

* 30 δισ. ομόλογα του δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους ασφαλιστικά ταμεία και άλλοι φορείς του δημοσίου τομέα, το λεγόμενο «ενδοκυβερνητικό χρέος».
* 25 δισ. ευρώ εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια, τουλάχιστον το 70% των οποίων δεν πρόκειται να αποπληρωθεί.
* 7 δισ. ευρώ χρέη προς κατασκευαστικές εταιρείες, προμηθευτές των νοσοκομείων και άλλους φορείς.
* 1,7 δισ. ευρώ ομόλογα που θα δοθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση για την αποπληρωμή παλαιότερων χρεών προς αυτήν.
* 1,3 δισ. ευρώ κόστος αποζημιώσεων εργαζομένων στην Ολυμπιακή.
* 1 δισ. ευρώ κόστος αναδρομικής χορήγησης επιδομάτων.

Έτσι συνολικά φθάνει στα 318 δισ.