Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Έκθεση-καταπέλτης για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Φαινόμενα αυθαιρεσίας και κατάχρησης του πανεπιστημιακού ασύλου, βία και απειλές εμποδίζουν καθηγητές και φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων να εργαστούν απερίσπαστοι, σύμφωνα με την έκθεση της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση για το 2008, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή.

Στη δυσλειτουργία των ΑΕΙ συμβάλλουν, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, ο μεγάλος αριθμός των εισακτέων, οι «αιώνιοι» φοιτητές, η αυξημένη γραφειοκρατία, αλλά και το σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων. Μερίδιο της ευθύνης για την κατάσταση αυτή επιρρίπτεται, σύμφωνα με την έκθεση, τόσο στο κράτος όσο και στους καθηγητές.

Η Αρχή κάνει λόγο και για δυσκολίες στην εκτέλεση του έργου της και αποδίδει τις δυσχέρειες αυτές στις ατέλειες του νόμου 3374/2005, αλλά και στις «γνωστές δημοσιονομικές και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του Δημόσιου Τομέα».

Λόγος γίνεται επίσης για την «άρνηση της πολιτείας να συστήσει ειδικό λογαριασμό για τη διαχείριση των πόρων της ΑΔΙΠ από το ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ», κάτι που έκανε αδύνατη την απορρόφηση κονδυλίων που «θα επέτρεπαν την έγκαιρη στελέχωση με διοικητικό προσωπικό και την πρόσκληση και αποζημίωση εξωτερικών εμπειρογνωμόνων».

Επίσης, η ΑΔΙΠ αναφέρει την έλλειψη εσωτερικού κανονισμού, καθώς εκκρεμεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, γεγονός που αφ’ ενός καθιστά αδύνατη την πρόσληψη διοικητικού προσωπικού και αφ’ ετέρου προκαλεί προβλήματα στη στέγαση της Αρχής.