Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για 600.000 οφειλέτες του Δημοσίου με τη συνδρομή ιδιωτών προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομίας

Πογκρόμ κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε περιουσιακά στοιχεία 600.000 οφειλετών του Δημοσίου με τη συνδρομή ιδιωτών προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομίας σε μία προσπάθεια να εισπράξει μέχρι τον Δεκέμβριο 1,8 δις ευρώ και να περιορίσει την δημοσιονομική εκτροπή.

Παράλληλα σήμερα συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή για την οικονομία και αμέσως μετά ανακοινώνεται εκτός απρόοπτου το πρώτο πακέτο εισπρακτικών μέτρων με έμφαση στην αύξηση των εμμέσων φόρων. Κι όλα αυτά στον απόηχο έκθεσης του ΟΟΣΑ στην οποία διαπιστώνεται ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει βαλτώσει μιας και προβλέπεται έλλειμμα 6,1% για το τρέχον έτος και 6,7% για το 2010 έναντι 3,7% που είναι ο στόχος του οικονομικού επιτελείου για το 2009 και κάτω του 3% για του χρόνου.

Πιο αναλυτικά για το «σαφάρι» των ληξιπρόθεσμων οφειλών

χθες δόθηκε το πράσινο φως ώστε να συμμετάσχουν σε αυτό και ιδιωτικές εταιρείες καθώς σε νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομίας στην Βουλή εμπεριέχεται ρύθμιση για την άρση του φορολογικού απορρήτου.

Έτσι με την βοήθεια των ιδιωτών το οικονομικό επιτελείο προσδοκά πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία 1,8 δις ευρώ από τα 20 δις ευρώ που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για τα επόμενα χρόνια αναμένει πρόσθετα έσοδα της τάξης των 2 δις ευρώ κατ΄ έτος.

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών χωρίς όμως θεαματικά αποτελέσματα με το σκεπτικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία τα βεβαιωθέντα χρέη ανέρχονται σε 387 εκατ. ευρώ και τα εισπραχθέντα σε 122 εκατ. ευρώ.

Η ρύθμιση ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου (ανακοινώθηκε από το υπουργείο πως δεν θα δοθεί παράταση) και μέσα στον Ιούλιο πιάνουν δουλειά οι ελεγκτές.

Θα έχουν ως στόχο να εντοπίζουν τα φανερά και τα ?κρυφά περιουσιακά στοιχεία των 650.000 περίπου οφειλετών του Δημοσίου -εκ των οποίων βέβαια ένα αριθμός κοντά στις 50.000 προσήλθε για ρύθμιση- ώστε στη συνέχεια οι υπάλληλοι των Δ.Ο.Υ. να κινούνται για την είσπραξη των χρεών.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας προκύπτει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλετών χρωστά έως 2.000 ευρώ.

Ειδικότερα:

-465.488 οφειλέτες χρωστούν στο δημόσιο έως 2.000 ευρώ.
-144.552 οφείλουν από 2.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ.
-23.937 χρωστούν στο Δημόσιο από 20.000 έως 100.000 ευρώ.
-3.649 οφειλέτες έχουν χρέη από 100.000 έως 200.000 ευρώ.
-6.274 χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ ο καθένας.
Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι που θα προσληφθούν με συμβάσεις έργου για να ενισχύσουν τα αρμόδια τμήματα των Δ.Ο.Υ. θα αντληθούν από τη δεξαμενή των στελεχών των ελεγκτικών εταιριών, τους ορκωτούς λογιστές αλλά και δικηγόρους που ασχολούνται με θέματα οικονομικής φύσης και έχουν σχετική εμπειρία.



Ειδικότερα, έργο των συμβούλων θα είναι:

- Ο εντοπισμός της διεύθυνσης κατοικίας των οφειλετών και η αρχική επικοινωνία για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε εύλογο χρονικό διάστημα.

- Ο εντοπισμός της κινητής και ακίνητης περιουσίας των οφειλετών από τα υποθηκοφυλακεία της χώρας και τα πιστωτικά ιδρύματα ενώ θα επιδιώκουν να εντοπίσουν τα αυτοκίνητα ή σκάφη αναψυχής που έχουν στην κατοχή τους.

- Στην περίπτωση που δεν ανακαλύπτουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, για να διασφαλίζεται το χρέος θα αναζητούν τους συνυπόχρεους, συγγενείς .

Αφού σχηματίσουν την πλήρη εικόνα του οφειλέτη, ο φάκελος θα παραδίδεται στις αρμόδιες υπηρεσίες των Δ.Ο.Υ. προκειμένου να επιδιώξουν την είσπραξη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση να κινούν τις διαδικασίες κατάσχεσης, πλειστηριασμούς κ. λ.π.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο μέσω της σχετικής διάταξης προβάλλεται ως λόγος άρσης του φορολογικού απορρήτου η συμβολή των ιδιωτών στον «εντοπισμό των αδυναμιών του υπάρχοντος συστήματος».

Επίσης προστίθεται ότι θα χορηγούνται «σε τρίτο ή σε πρόσωπα ειδικά εξουσιοδοτημένα απ΄ αυτόν στοιχεία από φακέλους των φορολογουμένων που τηρούνται στις Δ.Ο.Υ.».