Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Καλούνται άλλοι δεκατρείς

Εβδομάδα εξελίξεων στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, καθώς δεκατρείς νέοι κατηγορούμενοι αναμένεται να κληθούν σε απολογία από τον 4ο ειδικό ανακριτή Ν. Ζαγοριανό, για τη σύμβαση του 1997 με τον ΟΤΕ, για την ψηφιοποίηση του τηλεφωνικού δικτύου.

Παράλληλα αναμένονται οι προτάσεις του εισαγγελέα Λ. Νικολόπουλου, για το εάν θα μειωθούν τα ποσά των εγγυήσεων, που έχουν επιβληθεί στις δύο κόρες του Χρήστου Καραβέλα, καθώς επίσης και για το εάν θα αποφυλακιστεί η μητέρα τους Μάρθα και η μεγαλύτερη αδελφή τους Σαλίνα.

Μεταξύ των προσώπων που θα βρεθούν με την ιδιότητα του κατηγορουμένου στο ανακριτικό γραφείο -πιθανόν από μεθαύριο Τετάρτη- θα είναι και ο πρώην «στρατηγός» της Χαριλάου Τρικούπη, Θόδωρος Τσουκάτος.

Τα νέα κατηγορητήρια -για έντεκα εκ των κατηγορουμένων- θα αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, την κατάθεση του 1 εκατ. γερμανικών μάρκων από τα ταμεία της Siemens και τη διαδρομή που ακολούθησε το ποσό, από τη στιγμή που μπήκε σε τραπεζικό λογαριασμό επιχειρηματία, στις αρχές Φεβρουαρίου 1999.

Μεταξύ των κατηγορουμένων, που θα κληθούν από τον ανακριτή, αναμένεται ότι θα είναι και τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν ως συνδικαιούχοι και ως παρένθετοι -μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών- στη διαδρομή του 1 εκατ. γερμανικών μάρκων, καθώς και ένας ακόμη επιχειρηματίας, που φέρεται να εμπλέκεται.

Ο κ. Τσουκάτος είχε αρνηθεί από την πρώτη στιγμή οποιαδήποτε αθέμιτη συμμετοχή, ενώ νομικοί κύκλοι τόνιζαν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση για το 1 εκατ. γερμανικά μάρκα δεν μπορούν να σταθούν σε καμία περίπτωση οι κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, για τις οποίες έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σχετικά με τη σύμβαση της Siemens με τον ΟΤΕ, που υπογράφτηκε το 1997, για την ψηφιοποίηση του τηλεφωνικού δικτύου.