Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Ένα ακόμα θύμα της χώρας των βιαστών

Τα τελευταία χρόνια, οι μαζικοί βιασμοί έχουν αποτελέσει πολεμικό εργαλείο στο Κονγκό, το Νταρφούρ, τη Βοσνία, τη Ρουάντα και τη Λιβερία. Η περίπτωση της τελευταίας, όμως, είναι διαφορετική.

Εδώ οι βιασμοί συνεχίζονται και μετά το τέλος του πολέμου. Και η ηλικία των θυμάτων είναι σκανδαλωδώς μικρή.

Η 7χρονη Τζάκι είναι πολύ μικρή για να θυμάται τον εμφύλιο πόλεμο της Λιβερίας, που διήρκεσε 14 ολόκληρα χρόνια, από το 1989 έως το 2003. Στο διάστημα αυτό, έπεσαν θύματα βιασμού τα τρία τέταρτα των γυναικών. Αλλά η Λιβερία της Τζάκι είναι μια χώρα που στέκεται ξανά στα πόδια της, έχει ελεύθερα μέσα ενημέρωσης και μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Παρά ταύτα, οι μαζικοί βιασμοί συνεχίζονται. Είναι πιο εύκολο να πειστούν οι άνδρες να παραδώσουν τα όπλα τους παρά την αίσθηση ότι οι γυναίκες τούς ανήκουν. Κάπως έτσι, ο 50χρονος φύλακας του σχολείου της Τζάκι οδήγησε μια μέρα το κορίτσι στη θάλασσα, το βίασε και το άφησε αιμόφυρτο να κλαίει.

«Δεν μπορούσα να περπατήσω, και με πήγαν στο νοσοκομείο», θυμάται η Τζάκι. Αλλά εκεί δεν μπορούσαν να σταματήσουν την αιμορραγία και την έστειλαν στην πρωτεύουσα, όπου έμεινε πολλές εβδομάδες μέχρι να αναρρώσει. Η Τζάκι ζει τώρα σε ένα καταφύγιο για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης. Οι φίλοι της είναι 8 έως 11 ετών. Πριν από λίγες ημέρες έφυγε από το καταφύγιο ένα τρίχρονο παιδί.

Σύμφωνα με στοιχεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, από τις 275 περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης που καταγράφτηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, το 28% των θυμάτων ήταν παιδιά μέχρι 4 ετών και το 33% ήταν παιδιά 5 έως 12 ετών. Φυσικά, παιδιά πέφτουν παντού θύματα βιασμού. Αλλά αυτό που συμβαίνει στη Λιβερία είναι διαφορετικό. Ο πόλεμος έχει κάνει τους άνδρες να πιστεύουν πως όταν θέλουν σεξ, είναι αρκετό να αναγκάσουν μια γυναίκα να το κάνει. Και στο σχολείο, οι μαθήτριες ανακαλύπτουν συχνά πως για να πάρουν καλό βαθμό πρέπει να κοιμηθούν με τους δασκάλους τους.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι βιασμοί- είτε συμβαίνουν στο Νταρφούρ και τη Λιβερία είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες- είναι να μιλά κανείς ευθέως γι΄ αυτούς. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει αυτό τον καιρό. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συγκάλεσε πέρυσι έκτακτη σύνοδο για το θέμα και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο του Σουδάν. Το μάθημα από τη Λιβερία, όμως, είναι πως ακόμη και όταν τελειώνουν οι πόλεμοι οι βιασμοί συνεχίζονται, πολλές φορές από αδράνεια. Έρευνα του Ερυθρού Σταυρού που δόθηκε στη δημοσιότητα το 2007 έδειξε ότι το 12% των γυναικών κάτω των 17 ετών είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά το προηγούμενο 18μηνο.