Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Χρυσό μέσω ΑΤΜ’s αγοράζουν οι Γερμανοί

Με μηχανήματα αυτόματης ανάληψης χρυσού αναμένεται να «πλημμυρίσουν» σύντομα οι σιδηροδρομικοί σταθμοί και τα αεροδρόμια της Γερμανίας. Έτσι οι Γερμανοί, γνωστοί λάτρεις του πολύτιμου κίτρινου μετάλλου, θα έχουν τη δυνατότητα πλέον να το αγοράζουν το ίδιο εύκολα με μια σοκολάτα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» το σχέδιο τοποθέτησης των μηχανημάτων αυτών προωθεί η κοινοπραξία TG-Gold-Super-Markt, με στόχο την αξιοποίηση της έκρηξης της λιανικής ζήτησης για χρυσό, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει απαξίωση άλλων μορφών επένδυσης.

«Είναι καλό να έχεις χρυσό στην τσέπη σε καιρούς αβεβαιότητας» λέει ο Thomas Geissler, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, που ευελπιστεί να εγκαταστήσει μηχανήματα «Χρυσός στο Χέρι» σε 500 τοποθεσίες σε γερμανόφωνες χώρες φέτος.

Το πρώτο πρωτότυπο μηχάνημα που τοποθετήθηκε για προβολή στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης την τελευταία εβδομάδα, μοιάζει με τα αυτόματα μηχανήματα που πωλούν αναψυκτικά και σνακς. Με 30 ευρώ οι ενδιαφερόμενοι έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν φύλλο χρυσού βάρους 1 γραμμαρίου ή με 245 ευρώ μια ράβδο 10 γρ., καθώς και χρυσά νομίσματα.

Οι τιμές του μηχανήματος (περίπου 30% ακριβότερες από τις τιμές της αγοράς όσον αφορά το φθηνότερο προϊόν) ενημερώνονται κάθε λίγα λεπτά. Το μηχάνημα περιέχει κάμερα που παρακολουθεί τις συναλλαγές για τον έλεγχο τυχόν ξεπλύματος χρήματος, δήλωσε ο κ. Geissler.

Το ενδιαφέρον για τον χρυσό έχει εκτιναχθεί στα ύψη κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης και η Γερμανία τον τελευταίο χρόνο ήταν «κορυφαία» στην λιανική ζήτηση στην φυσική αγορά του προϊόντος. Ειδικότερα η ζήτηση άγγιξε το 2008 τους 108 τόνους έναντι 36 τόνων το 2007 και 28 τόνων το 2006.