Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Δραματική η εξάπλωση της νέας γρίπης

Τα χίλια έφτασαν τα κρούσματα της νέας γρίπης Α/Η1Ν1 στην Ιαπωνία μετά τα δύο νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν την Τετάρτη, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η επιδημία που εμφανίστηκε στα μέσα Μαΐου στην Ιαπωνία, προκάλεσε στην αρχή την ανησυχία των αρχών με αποτέλεσμα να εφαρμοστούν αυστηρά προληπτικά μέτρα.

Δύο νέα κρούσματα της γρίπης των χοίρων ανιχνεύθηκαν την Τετάρτη και στη Σλοβενία, όπως ανακοινώθηκε από το Ινστιτούτο Προστασίας της Υγείας (IVZ), το οποίο είναι ο αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση της ασθένειας. Ένας άνδρας που επέστρεψε στη χώρα από τη Γαλλία παρουσίασε τα συμπτώματα της νέας γρίπης: υψηλό πυρετό, βήχα, πόνο στο λαιμό και μυαλγίες. Νωρίτερα, μία γυναίκα, η οποία είχε επιστρέψει πρόσφατα στη Σλοβενία από τις ΗΠΑ και είχε κάνει κρουαζιέρα στην Κεντρική Αμερική, εκδήλωσε παρόμοια συμπτώματα.

Και στις δύο περιπτώσεις από τα αποτελέσματα των αναλύσεων επιβεβαιώθηκε ότι οι ασθενείς έχουν προσβληθεί από τη νέα γρίπη.

Τα περιστατικά της νέας γρίπης στη Σλοβενία ανήλθαν έτσι σε τρία. Την περασμένη εβδομάδα μία νεαρή γυναίκα που είχε επιστρέψει στη χώρα από τη Νέα Υόρκη εμφάνισε τα συμπτώματα της νέας γρίπης και είναι ήδη στη φάση της ανάρρωσης.

Παράλληλα, δύο νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας της Βουλγαρίας και ανέβασαν σε επτά το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα. Πρόκειται για ζευγάρι ηλικιωμένων, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον ανήλικο εγγονό τους και τη μητέρα του. Προσβλήθηκαν από τον ιό της νέας γρίπης, κατά την επιστροφή τους από τις ΗΠΑ. Οι ασθενείς νοσηλεύονται απομονωμένοι και υποβάλλονται σε αγωγή με αντιϊκά φάρμακα. Κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση της 71χρονης γυναίκας, καθώς αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα υγείας.

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Αργεντινής ενισχύουν τα νοσοκομεία για να αντιμετωπίσουν την ταχύτατη εξάπλωση της νέας γρίπης, που έχει ήδη στοιχίσει 21 ζωές στην πρωτεύουσα και τα προάστιά της, εν μέσω του χειμώνα στο νότιο ημισφαίριο.

Το Μπουένος Άιρες έχει επιβεβαιώσει 21 θανάτους, γεγονός που καθιστά την Αργεντινή την τρίτη χώρα σε αριθμό μοιραίων κρουσμάτων της επιδημίας, μετά το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το υπουργείο Υγείας έχει επιβεβαιώσει 1.391 κρούσματα.

Οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν ότι όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις που δεν είναι κατεπείγουσες σε πολλά νοσοκομεία της πρωτεύουσας της Αργεντινής αναστέλλονται, προκειμένου να καταστούν διαθέσιμες κλίνες για ασθενείς. Επιπλέον, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι στέλνει κινητές κλινικές σε φτωχές συνοικίες, ενώ διέταξε νοσοκομείο στον δήμο Μαλβίνας Αρχεντίνας, έξω από το Μπουένος Άιρες, να εισάγει αποκλειστικά και μόνο ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων.

Ο ιός εξαπλώθηκε ταχύτατα στην περιοχή που είναι γνωστή ως conurbano, τα πυκνοκατοικημένα προάστια της εργατικής τάξης και τις παραγκουπόλεις έξω από το Μπουένος Άιρες, όπου ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νέα γρίπη οκτώ άνθρωποι τουλάχιστον.

Ο Κλαούδιο Σιν, υπουργός Υγείας της πολιτείας του Μπουένος Άιρες, δήλωσε ότι «κάθε χρόνο το 10% του πληθυσμού προσβάλλεται από την εποχική γρίπη. Εάν προστεθεί ένα παρόμοιο ποσοστό που εισάγεται [σε νοσοκομεία] με τη [νέα] γρίπη, αναμένεται μεγάλη ζήτηση για νοσοκομειακές κλίνες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», αναφερόμενος στην αναβολή των επεμβάσεων που δεν έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα.

Η υπουργός Υγείας της Αργεντινής Γκρατσιέλα Οκάνα συνέστησε στους πολίτες να διατηρούν κάποια απόσταση ο ένας από τον άλλο όταν προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα για τις ενδιάμεσες εκλογές την Κυριακή. Η συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι υποχρεωτική στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Βραζιλίας συνέστησε στους πολίτες της χώρας του να αναβάλλουν ταξίδια που είχαν προγραμματίσει με προορισμούς την Αργεντινή και τη γειτονική Χιλή, γεγονός που προκάλεσε έντονη αντίδραση από την πρόεδρο της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ.

Στη δε Χιλή, όπου από τον ιό της γρίπης Α έχουν χάσει τη ζωή τους επτά άνθρωποι κι έχουν επιβεβαιωθεί 5.186 κρούσματα, η κυβέρνηση διέταξε τα δημόσια νοσοκομεία και τις κλινικές να εισάγουν κατά προτεραιότητα τους ασθενείς με προβλήματα του αναπνευστικού και να αναβάλουν όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις και τα ραντεβού που δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον Χιλιανό υφυπουργό Υγείας Χούλιο Μοντ, οι ασθενείς με προβλήματα στο αναπνευστικό που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής παρακολούθησης έχουν τριπλασιαστεί και το σύστημα υγείας της χώρας δοκιμάζεται. Οι ουρές στα δημόσια νοσοκομεία είναι τόσο μεγάλες που οι ασθενείς αναγκάζονται να περιμένουν έως και επτά ώρες, ενώ η κατάσταση δεν είναι πολύ καλύτερη στα ιδιωτικά νοσοκομεία, όπου η αναμονή μπορεί να φθάσει έως και τις τέσσερις ώρες.

Επισημαίνεται ότι το αποκορύφωμα των κρουσμάτων της γρίπης στην Αργεντινή και τη Χιλή σημειώνεται κάθε χρόνο περί τα τέλη Ιουνίου και τον Ιούλιο.