Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

«Αργοπεθαίνουν» χιλιάδες καταστήματα στις γειτονιές

Η κρίση άλλαξε όλα τα δεδομένα στην αγορά καταστημάτων, καθώς η οικονομική συγκέντρωση οδηγεί σταδιακά στον θάνατο των συνοικιακών αγορών. Αποτέλεσμα, ακίνητα περιουσιακά στοιχεία που είναι κυρίως μικρά καταστήματα -έως 40 τετραγωνικά μέτρα- να έχουν αρνητική απόδοση. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μελέτη η οποία θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα και αφορά τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία δεκαετία στην αγορά των εμπορικών χώρων.

Η οικονομική συγκέντρωση, οι ρυθμοί της οποίας επιταχύνθηκαν την τελευταία δεκαετία, επηρέασε άμεσα τη ζήτηση για εμπορικά καταστήματα στις συνοικιακές αγορές, καθώς μία σειρά δραστηριοτήτων του λιανεμπορίου τείνουν να εξαφανιστούν από τον χάρτη των συνοικιακών αγορών. Δραστηριότητες όπως το: λιανικό εμπόριο τροφίμων, το εμπόριο ειδών ένδυσης και υπόδησης, καθώς και ηλεκτρικών ειδών έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται είτε σε τοπικές και υπερτοπικές αγορές είτε σε συγκεκριμένα εμπορικά σημεία. Το γεγονός αυτό έχει ως άμεση συνέπεια η ζήτηση για εμπορικούς χώρους που βρίσκονται σε μικρές συνοικιακές αγορές να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, με άμεσες επιπτώσεις και στη δομή των συνοικιακών αγορών.

Οι λιγοστές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους συγκεκριμένους κλάδους έχουν εγκατασταθεί πλέον στους λιγοστούς κεντρικούς συνοικιακούς δρόμους που χαρακτηρίζονται ως εμπορικό κέντρο της συνοικιακής αγοράς, με αποτέλεσμα οι χώροι καταστημάτων που βρίσκονται περιμετρικά να παραμένουν αδιάθετοι. Εκτιμάται μάλιστα πως το ποσοστό των κενών εμπορικών χώρων που βρίσκονται σε συνοικιακές αγορές υπερβαίνει το 25% του υπάρχοντος αποθέματος, ενώ ο απαιτούμενος χρόνος μίσθωσής τους μπορεί να ξεπεράσει και τα δύο χρόνια.

«Η συγκέντρωση της ζήτησης για εμπορικούς χώρους σε συγκεκριμένα και επιλεγμένα σημεία είναι πλέον μια πραγματικότητα που πολύ δύσκολα θα ανατραπεί. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας και κυρίως στην Αθήνα, αλλά σιγά σιγά θα επεκτείνεται και σε πόλεις με μικρότερο πληθυσμο στις οποίες ήδη έχουν αρχίσει να επεκτείνουν τη δραστηριότητα τους, μετά τις μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και οι αλλυσίδες ένδυσης και υπόδησης.

Η ενίσχυση των μεριδίων τους στις αγορές αυτές οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και στη συρρίκνωση της ζήτησης για εμπορικούς χώρους οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εγκατάσταση μικρών λιανεμπορικών επιχειρήσεων τροφίμων, ειδών ένδυσης και υπόδησης ηλεκτρικών συσκευών, ακόμα και ειδών καλλωπισμού.

Με λίγα λόγια, η επιχειρηματική συγκέντρωση περιορίζει τη δραστηριότητα των μικρών επιχειρήσεων με άμεσες επιπτώσεις και στην αγορά ακινήτων», τόνιζε χαρακτηριστικά οικονομικός αναλυτής ο οποίος συμπλήρωνε: «Οι επιπτώσεις από τη νέα πραγματικότητα είναι καταλυτικές, αφού πλέον τα ενοίκια έχουν διαμορφωθεί σε τέτοιο επίπεδο ώστε οι ιδιοκτήτες τους να μην έχουν συμφέρον όχι μόνο να τα νοικιάσουν αλλά ακόμη και να τα έχουν στην κατοχή τους, αφού το κόστος διατήρησής τους (φορολογία, συντήρηση, κοινόχρηστα και άλλα πάγια έξοδα) είναι ιδιαίτερα υψηλό».

Τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την προαναφερόμενη άποψη, αφού ο αριθμός των καταστημάτων που προσφέρονται προς πώληση σε συνοικίες που βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει αυξηθεί σε ποσοστό που υπερβαίνει το 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη μέτρηση που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια. Ολες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η τάση αυτή δεν πρόκειται να ανατραπεί στο εγγύς χρονικό διάστημα και αυτό είναι ανεξάρτητο από τον χρόνο που θα ξεπεραστεί η ύφεση που πλήττει σήμερα την ελληνική οικονομία.


«Η ύφεση αλλά και η συνταξιοδότηση έχουν αναδειχθεί στον μεγαλύτερο αντίπαλο των συνοικιακών αγορών, αφού κάθε μαγαζί που κλείνει εξαιτίας αυτών των αιτίων μπορεί να παραμείνει ξενοίκιαστο για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» επισήμανε χαρακτηριστικά μεσίτης που δραστηριοποιείται σε συνοικιακή αγορά του κέντρου της Αθήνας.

Ενα ακόμα στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει την αγορά των συνοικιακών καταστημάτων είναι οι αλλαγές χρήσης των χώρων, αφού τα περισσότερα από αυτά που ξενοικιάζονται μετατρέπονται σε χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Πλέον, η επένδυση στα ακίνητα αυτά είναι αντιοικονομική αφού οι αποδόσεις είτε ως υπεραξία είτε ως ενοίκιο είναι αρνητικές.