Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Δύο έξοδοι κινδύνου

Μπροστά στο δίλημμα του να επιλέξει ο ίδιος τον χρόνο των εκλογών ή απλά να περιμένει την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να οδηγήσει τη χώρα στις «κάλπες», βρίσκεται πλέον ο πρωθυπουργός.

Η νέα ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Γ. Παπανδρέου (εφημερίδα «Πρώτο Θέμα»), ο οποίος θέτει ως απώτατο χρονικό σημείο διενέργειας εθνικών εκλογών την άνοιξη του 2010, αναγκάζει τον κ. Κ. Καραμανλή αλλά και τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης να απαντήσουν και δημόσια στην πρόκληση.
Δύο έξοδοι κινδύνου

Σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις που θα πάρει τελικά ο πρωθυπουργός θα παίξει αναμφισβήτητα η θέση που θα διατυπώσει ο κ. Γ. Σουφλιάς.

Ο Θεσσαλός πολιτικός πιστεύει ότι το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα «μετρά» μόλις έξι μήνες ζωής και ως εκ τούτου, πέραν ορισμένων διορθωτικών αλλαγών, δεν μπορούν να αλλάξουν πολλά.

Ο χρόνος αποφάσεων
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο, κάθε άλλο παρά το αποκλείει, αλλά πιστεύει ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν αργότερα (μέσα στο καλοκαίρι) και εφόσον υπάρξει συγκεκριμένο έργο και γίνει η καταγραφή των αντιδράσεων της κοινής γνώμης.

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης πάντως, με βάση τις θέσεις που έχουν διατυπώσει πολλά στελέχη -είτε δημόσια είτε στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους- έχουν διαμορφωθεί δύο ομάδες:

Εκείνων που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό και το νέο κυβερνητικό σχήμα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Σεπτέμβρη, με το επιχείρημα ότι η χώρα και η οικονομία δεν αντέχουν μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Εκείνων που θεωρούν ότι πρέπει να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα. Σύμφωνα με τις δικές τους εισηγήσεις, ο κ. Καραμανλής πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό τον Σεπτέμβρη και να περιμένει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να προκαλέσει εκλογές, προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στη ΝΔ να τον κατηγορήσει για «παιχνίδι με τους θεσμούς».

Συγκεκριμένα τα πρόσωπα και οι θέσεις που έχουν λάβει, έως αυτή την ώρα, τα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, παρουσιάζονται πάνω.

ΝΤΟΡΑ - ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΡΗΣ
Αλλαγές και μετά εκλογές

Υπέρ της άμεσης προώθησης αλλαγών σε κυβέρνηση και κόμμα και εκλογών τον Σεπτέμβρη, εφόσον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μικρή έστω ανάκαμψη της ΝΔ, έχουν ταχθεί οι κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Δ. Αβραμόπουλος, ενώ ο κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος κάθε άλλο παρά αποκλείει τις πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο.

Η υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις της το Σάββατο (Mega), άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο αλλαγών στην κυβέρνηση. Αφού επεσήμανε ότι το θέμα αυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, πρόσθεσε: «Οσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος».

Ο υπουργός Υγείας έχει την άποψη ότι πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ένα «κυβερνητικό σχήμα μάχης» και μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες να καταβληθεί προσπάθεια, έτσι ώστε η ΝΔ να εκπέμψει το μήνυμα της ανανέωσης, προκειμένου να διεκδικήσει ξανά τον Σεπτέμβρη την ψήφο του ελληνικού λαού.

Ο υπουργός Παιδείας θεωρεί αδήριτη ανάγκη την προώθηση αλλαγών τόσο στο κόμμα όσο και στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης και παρά το γεγονός ότι έχει ως πάγια θέση την εξάντληση της 4ετίας, δεν αποκλείει τον εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που θεωρούν ότι το κλίμα για την κυβέρνηση -με δεδομένες τις οικονομικές δυσκολίες και την ανάγκη λήψης μέτρων τον Οκτώβριο- θα γίνει ακόμη πιο άσχημο και γι αυτό θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει ως «οδό διαφυγής» τις κάλπες το φθινόπωρο.

ΣΙΟΥΦΑΣ - ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ - ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ
Αναμονή έως τον Μάρτιο

Υπέρ της εξάντλησης των χρονικών περιθωρίων που έχουν τεθεί από την αντιπολίτευση τάσσονται οι κ. Δ. Σιούφας, Πρ. Παυλόπουλος και Ευ. Μεϊμαράκης. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας εκτιμά ότι η ΝΔ έχει τον χρόνο να ανακάμψει και εισηγείται ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο και εκλογές τον Μάρτιο, με ευθύνη -όπως τονίζει- του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Εσωτερικών εκτιμά ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει την προώθηση του έργου της και πως το επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί τον Μάρτιο ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου «παίζει με τους θεσμούς και δεν διστάζει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές» θα ενισχύσει τη ΝΔ.

Ο πρόεδρος της Βουλής έχει ήδη συζητήσει με τον πρωθυπουργό το θέμα και έχει εκφράσει την άποψη ότι πρωτοβουλίες όπως η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, οι αλλαγές σε κυβέρνηση και κόμμα, καθώς και η επίλυση ορισμένων καθημερινών προβλημάτων των πολιτών μπορούν να ανατρέψουν το δυσμενές -για την κυβέρνηση- κλίμα.