Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Νέος γύρος στην υπόθεση του Γ. Μανώλη

Τριγμούς στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος εξακολουθεί να προκαλεί η υπόθεση του Γιάννη Μανώλη, καθώς με νέες παρεμβάσεις του έβαλε ευθέως κατά της Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ την ίδια ώρα εντείνονται οι πιέσεις προς τον πρωθυπουργό να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου να αναστρέψει τη φθίνουσα πορεία στην οποία έχουν περιέλθει τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα.

Αν και ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε, την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, να οριοθετήσει το εύρος των προθέσεών του, τονίζοντας ότι «αυτό που προέχει είναι οι μεταρρυθμίσεις και η παραγωγή κυβερνητικού έργου» και πως «δεν χωρούν κινήσεις εντυπωσιασμού», πολλά κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι «ο χρόνος πιέζει και οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού θα πρέπει να εκδηλωθούν άμεσα».

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι ο κ. Καραμανλής προσανατολίζεται να επιλύσει άμεσα το επικοινωνιακό πρόβλημα της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να έχει αποφασίσει αν αυτό θα επιλυθεί εκ των ενόντων (με την αναβάθμιση του υφυπουργού Εσωτερικών Κ. Γκιουλέκα) ή αν θα προκρίνει τη λύση του Αρ. Σπηλιωτόπουλου.

Στη δεύτερη περίπτωση και καθώς θα απαιτηθεί η αντικατάσταση του κ. Σπηλιωτόπουλου στο υπουργείο Παιδείας, ο πρωθυπουργός ενδέχεται να προχωρήσει σε έναν μίνι ανασχηματισμό (που δεν θα δίνει την εντύπωση του εντυπωσιασμού) ώστε να κάνει και τις φημολογούμενες αλλαγές στο κόμμα.

Κινήσεις
Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι κινήσεις του κ. Καραμανλή θα επεκταθούν και σε θεσμικό επίπεδο, σημειώνοντας πως «δεν θα εξαντληθούν στην προσπάθεια συνεννόησης για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα επαναφέρει την πρότασή του να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές ο εκλογικός νόμος Παυλόπουλου και όχι ο εν ισχύ του Κ. Σκανδαλίδη, καθώς όπως λένε «ο κ. Παπανδρέου θα έχει πρόβλημα, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, να απορρίψει εκ νέου την πρόταση».

Ταυτόχρονα πολλοί είναι αυτοί που ζητούν από τον Κ. Καραμανλή να βάλει τέλος και στην εκκρεμότητα με τον Γ. Μανώλη ζητώντας τώρα την παραίτησή του, αφού «όσο παραμένει στην Κ.Ο. θα συνεχίζει να προκαλεί και να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός είναι δέσμιος της οριακής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Τοποθέτηση
Αποτέλεσμα αυτών των πιέσεων φαίνεται πως ήταν και η δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού την Παρασκευή στις Βρυξέλλες όταν υπογράμμισε πως «λαμβάνω υπόψιν το δεδομένο των 151 βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά δεν φοβάμαι τίποτα» και επισήμανε ότι «κανέναν δεν κρατάμε με το ζόρι.

Αν κάποιος θέλει να παραιτηθεί ή θέλει να μην είναι υποψήφιος είναι δικαίωμά του και αν κάποιος θέλει να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση γιατί διαφωνεί συνολικά ή σε βασικά ζητήματα και αυτό έχει δικαίωμα να το κάνει, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη των πράξεών του».

Προτροπή
Στην ίδια «γραμμή» η Ντόρα Μπακογιάννη με σκωπτική διάθεση τον προέτρεψε το Σάββατο «άμα θες να φύγεις φύγε, άμα θες να κάτσεις κάτσε, να γκρινιάζεις μόνο πάψε» και προκάλεσε νέα παρέμβαση του Γιάννης Μανώλη, ο οποίος αφού σημείωσε ότι έχει μαζί της μία δεκαετή αντιπαράθεση και όταν τον προκαλεί θα απαντά, τόνισε: «Δεν καταλαβαίνω ως τι λειτούργησε η κ. Μπακογιάννη. Ως εν αναμονή αρχηγός του κόμματος; Γιατί μόνο με αυτή την ιδιότητα θα μπορούσε να με ελέγξει και να πει το τραγουδάκι». Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε, «βεβαίως μπορεί να πει ό,τι θέλει και να πάρει και μέτρα».

Παράλληλα ο κ. Μανώλης σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», υπογράμμισε ότι «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα και αν αυτό συνεχιστεί, θα οδηγηθούμε σε μεγαλύτερη ήττα στις εθνικές εκλογές» και ίσως τότε, πρόσθεσε με νόημα «κάποιοι θέσουν θέμα ηγεσίας στη ΝΔ».