Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

Κινήσεις από τον Γ. Παπανδρέου για ενίσχυση του ηγετικού του προφίλ

Οσο ο Κ. Καραμανλής «μαδά τη μαργαρίτα των εκλογών», στο ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένοι να αξιοποιούν τον χρόνο που περνά για να διευρύνουν την εκλογική τους επιρροή.

Ειδικά αυτή την περίοδο, όμως, έχουν έναν επιπλέον στόχο: να μειωθεί η ψαλίδα στο ερώτημα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία στις μετρήσεις που «τρέχουν» και ολοκληρώνονται αυτές τις ημέρες.

Οι πιο φιλόδοξοι πιστεύουν ότι ο Γ. Παπανδρέου μπορεί ακόμα και να περάσει τον Κ. Καραμανλή, παρότι είναι σπάνιο να συμβεί αυτό σε αρχηγό αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν ενεργεία πρωθυπουργό.

Για τον λόγο αυτό και αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επαναλάβει το μοντέλο των παρεμβάσεων στη Βουλή, που εγκαινίασε με την έναρξη των θερινών τμημάτων, ώστε να βρίσκεται στην επικαιρότητα και να υπογραμμίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται κοντά στα προβλήματα των πολιτών.

Στόχος του, όπως δήλωσε και στη συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», είναι να ενεργοποιηθεί η δεξαμενή της αποχής, για την ακρίβεια να μπορέσει να τραβήξει το ενδιαφέρον αυτών των ανθρώπων και να κερδίσει τη στήριξή τους.

Σε αντιστάθμισμα της συνόδου του ΟΑΣΕ ο Γ. Παπανδρέου σχεδιάζει ταξίδι στην Αλβανία, όπου διεξάγονται εκλογές, ενώ στα τέλη της εβδομάδας θα προεδρεύσει συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μαυροβούνιο. Οι επιτελείς του πιστεύουν πως προβάλλοντας τον διεθνή του ρόλο θα ενισχύσουν και το ηγετικό του προφίλ στο εσωτερικό.

Αλλωστε, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις μετρήσεις που διεξάγονται αυτή την περίοδο, παρά και τη φωτεινή εξαίρεση των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, ο Κ. Καραμανλής έχει υποστεί μεγάλες απώλειες. Τουλάχιστον αυτή είναι η εικόνα που φτάνει στην Ιπποκράτους. Κάτι οι πυρκαγιές, κάτι η τρομοκρατία, κάτι ο Γ. Μανώλης, η ουσία είναι πως ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αποδυναμωμένος.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνεται και στα φόκους γκρουπς, όπου οι χαρακτηρισμοί που αποδίδουν οι πολίτες στον Κ. Καραμανλή έχουν αλλάξει τους τελευταίους μήνες. «Ο άλλοτε αποφασιστικός ηγέτης χαρακτηρίζεται πλέον αναποφάσιστος», επεσήμανε στο «Εθνος» στέλεχος εταιρείας που διενεργεί ποιοτικές έρευνες.

Αντίθετα, έχει αρχίσει να ενισχύεται η εικόνα του Γ. Παπανδρέου, αν και όχι όσο εντυπωσιακά θα ανέμεναν οι επιτελείς του. «Γι αυτό θα φροντίσει η νίκη», είναι η εκτίμηση στενού του συνεργάτη. «Οσο καλό του έκανε η τεσσάρα που έριξε στον Καραμανλή δεν θα μπορούσαν να του το κάνουν ούτε εκατό επικοινωνιακές εκστρατείες», λέει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του.

Η επιλογή του Κ. Καραμανλή ως αντιπάλου είναι αυτή που αποτρέπει την Ιπποκράτους να ασχοληθεί με τα εσωκομματικά της, παρότι έχει δεχθεί ορισμένες μικροενοχλήσεις.

«Αν κάποιοι θέλουν αλλαγές στην ηγετική ομάδα ή έχουν να προτείνουν συγκεκριμένες πολιτικές, έχουμε Εθνικό Συμβούλιο στις 3 και 4 Ιουλίου, εκεί μπορούν να σηκώσουν το χέρι και να ζητήσουν τον λόγο», είναι η προτροπή τους προς τα στελέχη που έχουν αρχίσει να δίνουν συνεντεύξεις σε εφημερίδες και ραδιόφωνα.

«Συνήθως, όμως», προσθέτουν με νόημα, «κανείς δεν σηκώνει το χέρι στα όργανα, με αποτέλεσμα να τελειώνουν οι συνεδριάσεις από την πρώτη ημέρα»!