Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Στη ζυγαριά των εκλογών και της Ε.Ε. τα νέα μέτρα

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και οι συνθήκες που θα δημιουργήσει στο πολιτικό σκηνικό θα προσδιορίσουν το χαρακτήρα των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2010, σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν
Ο υπουργός Οκονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου.

Την επόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου, θα βρεθεί στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του Eurogroup και, την Τρίτη 9 Ιουνίου, στο ECOFIN όπου θα πρέπει να παρουσιάσει τα μέτρα που θα λάβει, καθότι η ελληνική οικονομία τελεί υπό επιτήρηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μείγμα των μέτρων θα είναι συνάρτηση του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής, το οποίο θα καταγράψει τις κυβερνητικές αντοχές και θα προσδιορίσει επίσης σε μεγάλο βαθμό το χρόνο των εθνικών εκλογών. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δέχεται πιέσεις από τον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ. να αποφύγει μέτρα επιβαρυντικά για τα λαϊκά στρώματα, καθώς θα αυξηθεί η κοινωνική δυσαρέσκεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών, λόγω των ευρωεκλογών, δεν έχει ακόμα αποστείλει τα ειδοποιητήρια για το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) του 2009 και την έκτακτη εισφορά, παρά τις ανάγκες των δημόσιων ταμείων για «ζεστό» χρήμα.

Στην περίπτωση που το κυβερνών κόμμα χάσει με μεγάλη διαφορά και κριθεί ότι οι εθνικές εκλογές είναι κοντά, τότε τα μέτρα θα είναι ήπια και περιοριστούν μόνο σε εκείνα που αφορούν μειώσεις δαπανών, ώστε να εξευμενιστεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αν το αποτέλεσμα δείξει ότι, παρά τα μέτρα που έχει λάβει, το κυβερνών κόμμα δεν έχει απολέσει μεγάλο μέρος των δυνάμεών του, τότε θα επιμείνει στη σκληρή γραμμή που εισηγούνται τεχνοκράτες, με τη λογική ότι τα μέτρα θα αποδώσουν στη μείωση του ελλείμματος και θα έχουν ξεχαστεί -κατά μεγάλο μέρος- την ώρα των εθνικών εκλογών.

Ωστόσο, το ΥΠΟΙΟ δεν έχει τα χρονικά περιθώρια. Σε μία εβδομάδα, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, πρέπει να παρουσιάσει την πρώτη δέσμη των μέτρων και να περιγράψει και την επόμενη, την οποία θα λάβει υποχρεωτικά έως τα τέλη Οκτωβρίου, όταν θα πρέπει να παρουσιάσει την πλήρη στρατηγική αποκλιμάκωσης του ελλείμματος.

Το έλλειμμα του 2008 έφτασε στο 5% του ΑΕΠ και για φέτος, αν δεν ληφθούν άλλα μέτρα, θα φτάσει στο 6% του ΑΕΠ και θα αυξηθεί περαιτέρω το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , αλλά και με βάση τα δεδομένα από τα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού, που επιδεινώνονται μήνα με το μήνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαθανασίου θα επικεντρωθεί περισσότερο στα μέτρα περιορισμού των δημόσιων δαπανών, που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση, και ήπιων αυξήσεων φόρων, όπως είναι:

- Η κατάργηση και συγχώνευση 255 δημόσιων φορέων έως το Σεπτέμβριο, μέτρο που θα επεκταθεί και σε άλλα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

- Ο κεντρικός έλεγχος της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων.

- Η περικοπή κατά 10% των φετινών κονδυλίων του προϋπολογισμού και το πάγωμα στα φετινά επίπεδα των κονδυλίων του προϋπολογισμού του 2010.

- Η επαναφορά των τεκμηρίων διαβίωσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες για ακίνητα και αυτοκίνητα. Το μέτρο θα ισχύσει από τα εισοδήματα του 2009 (που θα δηλωθούν το 2010) και ήδη έχει καθυστερήσει η εξαγγελία του μέτρου.

- Η αύξηση της φορολογίας σε ποτά (έως και 1 ευρώ η φιάλη) και σε καύσιμα (έως 5 λεπτά το λίτρο).

- Η αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων, που θα είναι σημαντική και θα περιλαμβάνει και τα ακριβά τσιγάρα, μέτρο που θα συνδυαστεί επικοινωνιακά και με την αντικαπνιστική εκστρατεία.

- Η εφαρμογή της εξαγγελθείσας τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων των κατοικιών έναντι τιμήματος.

- Η αύξηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας (συμβολαίων και καρτοκινητών).

Παράλληλα, σε επόμενη φάση θα εξαγγελθούν τα μέτρα περιορισμού των φοροαπαλλαγών και της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης ορισμένων εισοδημάτων, που απασχολούν το ΥΠΟΙΟ από το 2002, ενώ περιλαμβάνονται και στις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Επίσης, και για το 2010, θα εφαρμοστεί το φετινό μοντέλο της εισοδηματικής πολιτικής, δηλαδή μόνο εφάπαξ επιδόματα σε υπαλλήλους και συνταξιούχους με χαμηλές αποδοχές.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ