Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Αναμένεται η συμμετοχή Ισραήλ-Τουρκίας στο CERN

Δημοσίευμα του κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας «The Australian» αναφέρει ότι επίκειται η συμμετοχή της Τουρκίας και του Ισραήλ στο CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας).

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η κίνηση αποσκοπεί στη διεύρυνση του πρωτοποριακού αυτού ιδρύματος πέραν της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Η Τουρκία, το Ισραήλ, η Σερβία, η Σλοβενία και η Κύπρος αποτελούν τις πέντε χώρες που έχουν υποβάλει αίτηση, με τις τρεις τελευταίες να αντιμετωπίζονται ως κοινή συμμετοχή.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από τις 20 χώρες-μέλη του CERN, όσον αφορά στην υποψηφιότητα των δύο χωρών.

Ωστόσο, Ισραηλινοί αξιωματούχοι μίλησαν για ανησυχίες της Ελβετίας (όπου εδρεύει ο οργανισμός), καθώς και για φόβους ότι η Ελλάδα θα αντιταχθεί στην τουρκική υποψηφιότητα.

Από την πλευρά της, η Ελλάδα δήλωσε επισήμως ότι δεν αντιτίθεται σε καμία συμμετοχή που εκπληρώνει τα κριτήρια. Την ίδια ώρα, η φημολογία για γαλλική αντίθεση στις συμμετοχές Τουρκίας και Ισραήλ διαψεύσθηκε επισήμως από Γάλλους αξιωματούχους.