Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Παπανδρέου: Ανοίγουμε μία νέα σελίδα

Για την οικονομία, την αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και τα μέτρα για την δημοσιονομική ανασυγκρότηση μιλάει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής στο Ζάππειο Μέγαρο. Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι το έλλειμμα θα είναι κάτω από το 3% μέχρι το 2013. Θα το πετύχουμε με διαρθρωτικά και μόνιμα μέτρα. Με τον προϋπολογισμό κάνουμε ένα πρώτο βήμα.

Ειδικοί στόχοι θα είναι η καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων, την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο και καταπολέμηση της σπατάλης στο δημόσιο.

Για την τοπική αυτοδιοίκηση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αφετηρία της νέας αρχιτεκτονικής για τη διοίκηση είναι «πρώτα ο πολίτης».

Παπανδρέου: Θα προστατεύσουμε τον αδύναμο πολίτη

«Είμαστε κυβέρνηση ανατροπών και όχι διαχείρισης. Θα πρέπει να πάρουμε σκληρές και δύσκολες αποφάσεις. Θα συγκρουστούμε, αλλά θα φέρουμε αξιοπιστία. Αν μείνουμε στη διαχείριση της καθημερινότητας θα υποστούμε φθορά και θα χάσουμε τα μεγάλα διακυβεύματα. Να μετατρέψουμε την πίεση σε ευκαιρία, ώστε να θεραπεύσουμε χρόνιες ασθένειες στην πολιτική και τη δημόσια ζωή», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σημερινή άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα θεραπεύσει αυτές τις αδικίες, προστατεύοντας ταυτόχρονα το μέσο εισόδημα και τον αδύναμο πολίτη, ενώ εκτίμησε ως θετική εξέλιξη τα όσα συνέβησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σημείωσε ότι ήταν σημαντική η αναγνώριση των ουσιαστικών προβλημάτων της χώρας, όπως η διαφθορά, η γραφειοκρατία και οι πελατειακές σπατάλες.

«Η εφαρμογή αποφάσεων απαιτεί συμμετοχή, ξεκινήσαμε το διάλογο όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, η συντεταγμένη πορεία δίνει αξιοπιστία διεθνώς», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Κρίσιμη εβδομάδα

Μια από τις κρισιμότερες εβδομάδες για την επόμενη μέρα της εθνικής οικονομίας είναι αυτή που ξεκίνησε σήμερα, καθώς ο πρωθυπουργός συναντάται στο Ζάππειο με τους κοινωνικούς εταίρους, για να κηρύξει τον εθνικό διάλογο με αντικείμενο τη διαφθορά, αλλά και τα αναγκαία φορολογικά και οικονομικά μέτρα. Επίσης, σήμερα φτάνει στη χώρα κλιμάκιο του οίκου Moody's για να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Ηδη από την Παρασκευή, ο κ. Παπανδρέου έχει δηλώσει ότι τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν θα είναι σκληρά, αλλά δε θα στοχεύουν σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Αύριο (Τρίτη) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια που αναλαμβάνει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση εθνικής συναίνεσης στο μέτρο του δυνατού. Την ίδια ημέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα επισκεφθεί το Βερολίνο και το Παρίσι και την Τετάρτη το Λονδίνο και θα έχει επαφές με τους ομολόγους του. Τέλος, σήμερα έρχεται στη χώρα μας κλιμάκιο του οίκου Moody's προκείμενου να συντάξει έκθεση αξιολόγησης για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel τόνισε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας και υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει περισσότερο πρόβλημα αξιοπιστίας παρά πρόβλημα χρέους. Την ίδια άποψη εξέφρασε και χθες σε συνέντευξη του στους Νew York Times. Τα αρνητικά δημοσιεύματα, πάντως, δεν έλειψαν και σήμερα, όπως, για παράδειγμα, το πρωτοσέλιδο των Financial Times.