Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Αυξανόμενη ένταση στην Ιρλανδία

Οι πολιτικοί ηγέτες της Βόρειας Ιρλανδίας συγκρούστηκαν ξανά αυτήν την εβδομάδα για το θέμα της αστυνόμευσης και της μεταφοράς αρμοδιοτήτων όσον αφορά στην απόδοση δικαιοσύνης από το Λονδίνο στην κομητεία - ζήτημα ικανό να ανατρέψει την οριακή ισορροπία στο Μπέλφαστ.

Η σύγκρουση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Πίτερ Ρόμπινσον, φιλοβρετανό πολιτικό, και τον αναπληρωτή του Μάρτιν ΜακΓκίνες, πρώην ηγετικό στέλεχος του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), αποτέλεσε σαφή ένδειξη της αυξανόμενης έντασης.

Ο ΜακΓκίνες, που εκπροσωπεί το Σιν Φέιν, είπε πως ο Ρόμπινσον ενέργησε πίσω από την πλάτη του, αποστέλλοντας μια επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, με την οποία απαίτησε να υπάρξουν «μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ώστε να καθησυχαστεί η πλευρά των πιστών στο στέμμα και να συμφωνήσει στην μεταφορά της ευθύνης για την αστυνόμευση στο Μπέλφαστ.

Ο ΜακΓκίνες δήλωσε ότι «δεν γνώριζε» ότι εστάλη τέτοια επιστολή και πως το γεγονός τον «κατέπληξε».

Ο ΜακΓκίνες είχε αποκαταστήσει απροσδόκητα καλή σχέση με τον προκάτοχο του Ρόμπινσον, σκληροπυρηνικό ενωτικό Ίαν Πέισλι. Αλλά η συνεργασία του με το Ρόμπινσον, όπως είπε, δεν είναι εξ ίσου καλή. «Λυπάμαι για τον τόνο των τελευταίων δηλώσεων», ανταπάντησε ο Ρόμπινσον, αναφερόμενος στις δηλώσεις ΜακΓκίνες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μπράιαν Κάουεν. «Είναι σαφές νομίζω ότι πρέπει να σημειώσουμε πρόοδο σε θέματα που θα συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στην κομητεία της Βόρειας Ιρλανδίας».

Ο ΜακΓκίνες έχει προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα -που αποτελούσε όρο της συμφωνίας ειρήνευσης- ως το τέλος της χρονιάς.

Οι θάνατοι δυο Βρετανών στρατιωτών και ενός αστυνομικού τον Μάρτιο αποτέλεσαν την πιο σοβαρή αμφισβήτηση της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998, η οποία τερμάτισε την εκστρατεία του IRA εναντίον της Βρετανικής επικυριαρχίας στην επαρχία. Οι δολοφονίες αποδόθηκαν σε «αποστάτες» του IRA. Η εφημερίδα «Sunday Times», επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στους Δημοκρατικούς, έγραψε ότι σχηματίζεται «νέος IRA».

Εκπρόσωπος του Σιν Φέιν στο Μπέλφαστ δήλωσε ότι «δε γνωρίζουμε τίποτα και δεν μπορούμε να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο». Το δημοσίευμα ανέφερε ότι η νέα οργάνωση αντλεί μέλη από τις οργανώσεις «Real IRA» και «Continuity IRA», που διεκδίκησαν τις δολοφονίες του Μαρτίου.

«Από πλευράς δυνατοτήτων όσον αφορά την εξαπόλυση επιθέσεων, είναι η πιο σημαντική απειλή» που υπήρξε ως σήμερα για την επανέναρξη του ένοπλου αγώνα, δήλωσε πηγή των Times.