Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Παπανδρέου: «Πρέπει να πάρουμε σκληρές αποφάσεις»

«Είμαστε κυβέρνηση ανατροπών και όχι διαχείρισης. Θα πρέπει να πάρουμε σκληρές και δύσκολες αποφάσεις. Θα συγκρουστούμε, αλλά θα φέρουμε αξιοπιστία. Αν μείνουμε στη διαχείριση της καθημερινότητας θα υποστούμε φθορά και θα χάσουμε τα μεγάλα διακυβεύματα. Να μετατρέψουμε την πίεση σε ευκαιρία, ώστε να θεραπεύσουμε χρόνιες ασθένειες στην πολιτική και τη δημόσια ζωή», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Δευτέρα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα θεραπεύσει αυτές τις αδικίες, προστατεύοντας ταυτόχρονα το μέσο εισόδημα και τον αδύναμο πολίτη, ενώ εκτίμησε ως θετική εξέλιξη τα όσα συνέβησαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σημείωσε ότι ήταν σημαντική η αναγνώριση των ουσιαστικών προβλημάτων της χώρας, όπως η διαφθορά, η γραφειοκρατία και οι πελατειακές σπατάλες.

«Η εφαρμογή αποφάσεων απαιτεί συμμετοχή, ξεκινήσαμε το διάλογο όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά, η συντεταγμένη πορεία δίνει αξιοπιστία διεθνώς», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Έναρξη κοινωνικού διαλόγου

Την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου θα κηρύξει το απόγευμα ο πρωθυπουργός, σε εκδήλωση που διοργανώνεται από την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ), έπειτα από πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι κοινωνικών, παραγωγικών φορέων και πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να απευθύνει πρόσκληση για συναίνεση και συμμετοχή στους κοινωνικούς εταίρους και θα σκιαγραφήσει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της σπατάλης στο Δημόσιο, της διαφθοράς, καθώς και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κ. Παπανδρέου ο «διάλογος γίνεται στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για την πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα και τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Ελληνική κοινωνία και συγκεκριμένα, την οικονομία, το παραγωγικό μοντέλο, την αξιοπιστία της λειτουργίας του κράτους, την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων μας και πάνω απ' όλα τη ζωή, την καθημερινότητα και την προοπτική των Ελλήνων».

Στην Αθήνα βρίσκεται εξάλλου κλιμάκιο της Moody's το οποίο θα αξιολογήσει εκ νέου την πιστοληπτική ικανότατα της χώρας μας. Η Ελλάδα θα πρέπει να επιλύσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα χωρίς να βασίζεται στη βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της τονίζει σε συνέντευξη του ο Χοακίν Αλμούνια.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 τόσο ο Θόδωρος Καράογλου αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών στη σκιώδη κυβέρνηση Σαμαρά, όσο και ο Γιάννης Βρούτσης, υπεύθυνος στον τομέα Εργασίας, επεσήμαναν ότι την άσχημη κατάσταση της οικονομίας μεγέθυνε επίτηδες στην Ε.Ε. το ΠΑΣΟΚ. Και όπως είπαν χαρακτηριστικά, όπου χρειάζεται η Ν.Δ. θα είναι στο πλευρό της κυβέρνησης εάν παίρνει βέβαια τις σωστές αποφάσεις.

Την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, υπό την προεδρία του κ. Κ. Παπούλια, με θέμα την αντιμετώπιση της διαφθοράς.