Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Δύο δολοφονίες στο Κασμίρ

Δύο άνθρωποι σύρθηκαν έξω από τα σπίτια τους και δολοφονήθηκαν, πιθανώς από μουσουλμάνους αυτονομιστές αντάρτες, στο Ινδικό τμήμα του Κασμίρ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία το Σάββατο. Οι δολοφονίες σημειώθηκαν σε διαφορετικά επεισόδια στην περιοχή Πουλουάμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Καμιά αυτονομιστική οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις δολοφονίες των δύο ανδρών, ένας εκ των οποίων σχετιζόταν με το κόμμα της Εθνικής Διάσκεψης.

Αντάρτες κλιμάκωσαν τον ένοπλο αγώνα εναντίον της Ινδικής επικυριαρχίας στο Κασμίρ από το 1989 και συχνά στοχοποιούν πολιτικούς που πρόσκεινται στο Δελχί ή ανθρώπους που θεωρούν συνεργάτες των Ινδικών υπηρεσιών ασφαλείας. Κατά τον επίσημο απολογισμό, από τη χρονιά εκείνη τα θύματα της σύρραξης ξεπερνούν τους 47.000 νεκρούς.

Επίσης το Σάββατο, ο στρατός ανακοίνωσε ότι ερευνά εάν η επίθεση και οι τραυματισμοί τριών Ινδών συνοριοφρουρών στην περιοχή Πουντς είναι επίσης έργο ανταρτών ή στρατιωτών του Πακιστάν.

Οι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν την Παρασκευή από πυρά αγνώστων κοντά στα de facto σύνορα Ινδίας-Πακιστάν στο διαφιλονικούμενο Κασμίρ. Ο ένας βρίσκεται σε «σοβαρή κατάσταση», σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ινδικού στρατού. Τα επεισόδια σημειώθηκαν την ημέρα που η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε ότι αποσύρει «τουλάχιστον 30.000 στρατιώτες» από το Κασμίρ.