Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Σφοδρή κακοκαιρία σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Βαλκάνια

Ισχυρή χιονοθύελλα έπληξε το Σάββατο την ανατολική πλευρά των ΗΠΑ προκαλώντας χάος στα αεροδρόμια και οδηγώντας σε πλήρη συσκότιση για ώρες πολλές πολιτείες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες προειδοποίησαν για σοβαρή επιδείνωση του καιρού με ισχυρούς ανέμους, πλημμύρες και χιόνι που ήδη ξεπερνά τους 60 πόντους.

Οι πολίτες στη Βόρεια Καρολίνα και την Μασαχουσέτη κάνουν λόγο για πρωτοφανή κακοκαιρία, που σύμφωνα με τις αρχές πρόκειται να συνεχιστεί έως το βράδυ της Κυριακής.

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την Παρασκευή και δύο άλλοι πέθαναν το Σάββατο στην πολιτεία της Βιρτζίνια από το κρύο. Οι αρχές καλούν τους πολίτες να μην βγαίνουν από τα σπίτια τους ασκόπως.

Ένας άστεγος Πολωνός βρέθηκε νεκρός, πιθανόν από το κρύο, σε κεντρικό δρόμο της Μασσαλίας, όπως ανακοινώθηκε από αστυνομική πηγή. Το πτώμα του νεαρού άνδρα, γεννημένου το 1981, βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου έξω από την κεντρική είσοδο κτιρίου από ένα διερχόμενο που ειδοποίησε την αστυνομία. Πρόκειται για το πρώτο θύμα του ψύχους στην μεγάλη αυτή γαλλική πόλη.

Παράλληλα, πάνω από δύο χιλιάδες ταξιδιώτες πέρασαν τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο μπλοκαρισμένοι μέσα στο τούνελ της Μάγχης, ορισμένοι χωρίς τροφή και νερό, παγωμένοι από το κρύο, λόγω της βλάβης και των πέντε τρένων της Eurostar, που οφείλονται στις εξαιρετικά μικρές θερμοκρασίες, πριν καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

Ορισμένοι ταξιδιώτες έκαναν και πάνω από 15 ώρες για να απεγκλωβιστούν από το τούνελ αφού τα πέντε τρένα που εκτελούν το δρομολόγιο Παρίσι - Λονδίνο ακινητοποιήθηκαν με βλάβες λόγω του πυκνού χιονιού στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας και το άνοιγμα του τούνελ γινόταν σταδιακά και με μεγάλη δυσκολία.

Χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες επικρατούν και στη Γερμανία όπου έχασαν τη ζωή τους τρείς άνθρωποι.

Έντονες χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες παρέλυσαν και τα Βαλκάνια, ενώ έγιναν αιτία να παγιδευτούν δεκάδες στα αυτοκίνητά τους σε δρόμους της Σερβίας, να δημιουργηθούν προβλήματα στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στην Κροατία και να προκληθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην Βουλγαρία.

Στη Βοσνία μεγάλα είναι τα μποτιλιαρίσματα στους δρόμους, ενώ στην Κροατία διακόπηκε για ώρες η σιδηροδρομική σύνδεση Ζάγκρεμπ και Σπλιτ. Αρκετοί δρόμοι στο Μαυροβούνιο έχουν κλείσει εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης, ενώ εξαιρετικά δύσκολη είναι η κίνηση στους δρόμους λόγω του πάγου και της χαμηλής θερμοκρασίας. Προβλήματα υπάρχουν και στην Ρουμανία, όπου έχουν κλείσει αρκετοί δρόμοι με το χιόνι σε ορισμένες περιοχές να φθάνει σε ύψος τα 2,5 μέτρα.

Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της περιφέρειας Αργυροκάστρου, δημιούργησαν οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Από το Σάββατο το μεσημέρι έχει διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα σ’ ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής. Καταβάλλονται προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών, ωστόσο πολλά χωριά εξακολουθούν να βρίσκονται στο σκοτάδι.

Ακόμη πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο να καταστραφούν τα προϊόντα τους, αφού οι γεννήτριες που χρησιμοποιούν δεν επαρκούν, καθώς το διάστημα της διακοπής ρεύματος είναι μεγάλο.

Οι έντονες βροχές προκάλεσαν και διαβρώσεις στο οδικό δίκτυο, ενώ τα ορεινά χωριά έχουν σκεπαστεί με χιόνι.