Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Επεισόδια σε επίσκεψη Κινέζου αξιωματούχου στην Ταϊβάν

Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε και έξι άνθρωποι συνελήφθησαν αργά την Τετάρτη στην διάρκεια διαδήλωσης εναντίον της επίσκεψης ενός κορυφαίου Κινέζου διαπραγματευτή στην Ταϊβάν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Αυτό ήταν το πρώτο επεισόδιο μετά από τέσσερις ημέρες κινητοποιήσεων εναντίον της επίσκεψης του Τσεν Γιανλίν, διαπραγματευτή του Πεκίνου, στην Ταϊτσούνγκ, στην κεντρική Ταϊβάν.

Νωρίτερα την Τετάρτη, διαδηλωτές -οι οποίοι αντιτίθενται στην αποκατάσταση στενότερων σχέσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ταϊπέι- προσπάθησαν να εμποδίσουν την επίσκεψη του Τσεν σε ναό, λοιδορώντας τους αστυνομικούς που τον φρουρούν σε κάθε του βήμα στην διάρκεια της επίσκεψής του (21η-25η Δεκεμβρίου), σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Η Κίνα ουδέποτε έπαψε να θεωρεί την Ταϊβάν επαρχία της μετά το 1949, όταν οι δυνάμεις του Μάο Τσε Τουνγκ κέρδισαν τον Κινεζικό εμφύλιο και οι εθνικιστές του Τσιανγκ Κάι Σεκ διέφυγαν στη νήσο.

Το Πεκίνο αποβλέπει στην ανάκτηση της κυριαρχίας στη νήσο - ακόμα και δια της βίας εάν κριθεί απαραίτητο.

Πάντως, καθώς οι σχέσεις Κίνας-Ταϊβάν βελτιώνονται υπό τον πρόεδρο Μα Γινγκ τζέου, και την Τρίτη οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διαπραγματευτούν εμπορική συμφωνία που θα μειώσει δραστικά τους δασμούς.