Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

Τραγωδία ανοιχτά του Λιβάνου

Σφοδρή κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα το ναυάγιο πλοίου με 82 επιβαίνοντες, ανοικτά των νοτίων ακτών του Λιβάνου. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε εκπρόσωπος του λιβανικού στρατού, 38 άνθρωποι διασώθηκαν και τέσσερις ανασύρθηκαν νεκροί.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο στρατός «εντόπισε 42 ανθρώπους, ανάμεσά τους τέσσερις νεκροί» μετά το ναυάγιο του πλοίου «Danny F II» με σημαία Παναμά που μετέφερε ζώα από την Ουρουγουάη. Οι 38 διασωθέντες είναι μέλη του πληρώματος.

Οι πρώτοι 13 διασωθέντες έφθασαν στο λιμάνι της Τρίπολης στο βόρειο Λίβανο με σωσίβια λέμβο της ναυτικής μονάδας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο (Finul) που μετέχει στην επιχείρηση διάσωσης. «Ήταν βρεγμένοι, ξυπόλυτοι, έτρεμαν και ήταν τυλιγμένοι με κουβέρτα. Ορισμένοι έκλαιγαν. Άλλοι όμως φαίνονταν ανακουφισμένοι» μετά τη διάσωσή τους, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Όταν έπεσα στο νερό, δεν φορούσα σωσίβιο γιλέκο γιατί δεν είχα βρει. Τα κύματα ήταν πολύ ψηλά και πανικοβλήθηκα», εξήγησε ένας από τους διασωθέντες. «Το νερό ήταν παγωμένο και αισθάνθηκα πόνο στο στήθος. Πίστευα ότι θα πέθαινα», πρόσθεσε.

Οι διασωθέντες είναι στην πλειονότητά τους Πακιστανοί και Φιλιππινέζοι, ενώ ανάμεσά τους είναι ένας Ουκρανός. Μεταφέρθηκαν στα γειτονικά νοσοκομεία. Ο Βρετανός καπετάνιος έχασε τη ζωή του στο ναυάγιο, όπως δήλωσε ένα μέλος του πληρώματος στους άνδρες διάσωσης.

Εννέα λιβανέζικα πλοιάρια διάσωσης, μια ομάδα γιατρών, καθώς και τρία πλοία της διεθνούς δύναμης του ΟΗΕ έσπευσαν στην περιοχή του ναυαγίου, σύμφωνα με εκπροσώπους των λιμενικών αρχών της Τρίπολης και της Finul.

«Οι έρευνες συνεχίζονται στο σημείο του ναυαγίου και στη γύρω περιοχή, αλλά οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ακόμη πολύ άσχημες σήμερα», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Finul Αντρέα Τενέντι. Σύμφωνα με τη ναυτιλιακή εταιρία, έξι επιβάτες, τέσσερις Ουρουγουανοί, ένας Βραζιλιάνος και ένας Αυστραλός, βρίσκονταν στο πλοίο μαζί με τα 76 μέλη του πληρώματος.

Ο εκπρόσωπος της Finul και ο εκπρόσωπος των λιμενικών υπηρεσιών της Τρίπολης δήλωσαν ότι το πλοίο μετέφερε ζώα, τα οποία κατά τα φαινόμενα χάθηκαν στο ναυάγιο. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, το πλοίο που κατευθυνόταν στο Tαρτούς της Συρίας, βόρεια της Τρίπολης, άλλαξε υποχρεωτικά πορεία λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής, ενώ επιχειρούσε να προσεγγίσει το λιμάνι της Bηρυτού όταν ανετράπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ισχυρές καταιγίδες και πλημμύρες ξέσπασαν στην Πέμπτη στο Λίβανο, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.