Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Ξαφνική επίσκεψη Μπράουν στο Αφγανιστάν

Ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που πραγματοποιεί ξαφνική επίσκεψη στο Αφγανιστάν, τάχθηκε υπέρ των συνδυασμένων προσπαθειών των συμμαχικών δυνάμεων και των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας στον αγώνα κατά των ταλιμπάν.

«Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε πως οι συνδυασμένες προσπάθειες των συμμαχικών δυνάμεων και της αφγανικής κυβέρνησης είναι η λύση κατά των ανταρτών και κατά της αλ Κάιντα ώστε να βρει χώρο δράσης στο Αφγανιστάν», τόνισε ο Μπράουν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι. «Θεωρώ πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι», πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Νωρίτερα από τη στρατιωτική βάση της Κανταχάρ ο Μπράουν είχε επισημάνει πως «αυτό που πρέπει να δείξουμε, με την υποστήριξη της κοινής γνώμης, είναι η αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε τους ταλιμπάν και να τους αποδυναμώσουμε».

Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ακόμα πως τα βρετανικά στρατεύματα θα ενισχυθούν μέσα στις επόμενες ημέρες και κάλεσε την αφγανική κυβέρνηση να «διαδραματίσει στο μέλλον ένα ουσιαστικότερο ρόλο». Επανέλαβε πως τα σύνορα ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν είναι «το επίκεντρο της διεθνούς τρομοκρατίας».

Ο Μπράουν επιβεβαίωσε την αποστολή επιπλέον 500 στρατιωτών στο Αφγανιστάν στις αρχές του μήνα. Τα βρετανικά στρατεύματα στη χώρα ξεπερνούν τους 10.000 στρατιώτες, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν αναπτυχθεί στην επαρχία Χελμάντ.

Εκατό βρετανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της χρονιάς στο Αφγανιστάν. Οι απώλειες αυτές έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της βρετανικής κοινής γνώμης. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Νοεμβρίου, τα δύο τρίτα των Βρετανών θεωρούν πως είναι απίθανο τα συμμαχικά στρατεύματα να νικήσουν στο Αφγανιστάν και το 63% εκτιμά πως τα βρετανικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν αμέσως από τη χώρα.