Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Φονικό ψύχος - χάος στις συγκοινωνίες

Τουλάχιστον 79 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του ψύχους από την αρχή του Δεκεμβρίου στην Πολωνία, όπου η θερμοκρασία έπεσε το σαββατοκύριακο στους 20 βαθμούς Κελσίου κάτω από το μηδέν, όπως ανακοίνωσε η πολωνική αστυνομία.

Δέκα νέα πτώματα ανακαλύφθηκαν από τη Δευτέρα, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Από την περασμένη Παρασκευή 52 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους λόγω ψύχους. Πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2009 είχαν καταγραφεί στην Πολωνία 82 θάνατοι.

Πρόκειται κυρίως για άστεγους άνδρες ηλικίας από 35 μέχρι 50 ετών που πέθαναν από υποθερμία, έχοντας καταναλώσει προηγουμένως αλκοόλ.

Η αστυνομία και οι δημοτικές υπηρεσίες πραγματοποιούν περιπολίες εδώ και πολλές ημέρες σε περιοχές όπου συχνάζουν άστεγοι για να τους προτρέψουν να μεταβούν σε κέντρα φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό. Ορισμένοι αρνούνται ωστόσο την βοήθεια που τους προσφέρεται. Οι καιρικές συνθήκες βελτιώθηκαν κάπως την Τρίτη και στις περισσότερες περιοχές το θερμόμετρο ανέβηκε στους 0 βαθμούς.

Ο χειμώνας με τους περισσότερους νεκρούς από το κρύο στην Πολωνία τα τελευταία χρόνια ήταν αυτός μεταξύ των ετών 2005 και 2006, οπότε είχαν χάσει την ζωή τους από το κρύο 233 άτομα.

Γερμανία

Το αεροδρόμιο Τέγκελ του Βερολίνου έκλεισε την Τρίτη, αφού το νερό της βροχής πάγωσε στους διαδρόμους κάνοντάς τους να γλιστρούν υπερβολικά πολύ για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι πτήσεις προς το Τέγκελ εκτρέπονται προς το άλλο αεροδρόμιο της γερμανικής πρωτεύουσας, στο προάστιο Σένεφελντ. Το Τέγκελ πρόκειται να επαναλειτουργήσει, αφού τα πληρώματα εδάφους ρίξουν αλάτι και χημικά για να λιώσουν το στρώμα του πάγου.

Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το τρίτο μεγαλύτερο της Ευρώπης μετά το Χήθροου στο Λονδίνο και το Σαρλ-ντε-Γκωλ στο Παρίσι, η κυκλοφορία επαναλήφθηκε το πρωί της Τρίτης, αφού είχε διακοπεί εντελώς στη διάρκεια της νύχτας λόγω του παγετού, όμως οι καθυστερήσεις παραμένουν σημαντικές, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Οι καθυστερήσεις των αεροπλάνων κυμαίνονται από μία ως δύο ώρες και 140 πτήσεις είχαν ματαιωθεί ως το μεσημέρι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το αεροδρόμιο είχε κλείσει για επτά ώρες τη νύχτα της Δευτέρας, επειδή οι διάδρομοι είχαν καλυφθεί από πάγο και περίπου 8.000 επιβάτες βρέθηκαν αποκλεισμένοι σε αυτό. Περίπου 5.000 επιβάτες οδηγήθηκαν σε ξενοδοχεία, ενώ περίπου 3.000 έμειναν στο αεροδρόμιο περιμένοντας να λειτουργήσει ξανά. Ράντσα στήθηκαν στις αίθουσές του και στους αποκλεισμένους επιβάτες προσφέρθηκαν αναψυκτικά και τρόφιμα.

Βρετανία

Νέες αναστατώσεις προκλήθηκαν λόγω των χιονοπτώσεων την Τρίτη στις αεροπορικές μετακινήσεις, εντείνοντας τη σύγχυση που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες από τη διακοπή των δρομολογίων των αμαξοστοιχιών Eurostar, τα οποία άρχισαν τώρα σταδιακά να αποκαθίστανται.

Όλα τα κύρια αεροδρόμια της χώρας ήταν ανοικτά την Τρίτη, αλλά οι ακυρώσεις πτήσεων πολλαπλασιάστηκαν. Η βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους easyJet ακύρωσε περίπου 150 πτήσεις. Στο αεροδρόμιο του Λούτον, βορείως του Λονδίνου, το οποίο παρέμεινε κλειστό στη διάρκεια της νύχτας, αλλά επαναλειτούργησε νωρίς το πρωί, δεν πραγματοποιήθηκε καμιά αναχώρηση πριν από τις 13:30 (ώρα Ελλάδας).

Η ιρλανδική ανταγωνίστρια της easyJet Ryanair, καθώς και η βρετανική αεροπορική εταιρεία British Airways, προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να υπάρξουν καθυστερήσεις, λόγω των χιονοπτώσεων και των θερμοκρασιών που έχουν πέσει κάτω από το μηδέν.

Η British Airways διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των πτήσεών της πραγματοποιούνται κανονικά την Τρίτη, όμως υπήρξαν μερικές «ακυρώσεις δρομολογίων μικρών αποστάσεων σήμερα (σ.σ. Τρίτη) το πρωί λόγω της αναστάτωσης που είχε προκληθεί χθες».

Η Ryanair προειδοποίησε επίσης ότι ορισμένες πτήσεις της «έχουν καθυστερήσεις ή μπορεί να ακυρωθούν», ιδιαίτερα στο Λούτον, όμως ζήτησε από τους επιβάτες να εμφανιστούν στα γκισέ.

Το σιδηροδρομικό δίκτυο επλήγη επίσης από την κακοκαιρία. Οι επιβάτες από τη νοτιοδυτική Αγγλία φθάνουν με μία ώρα καθυστέρηση στο κέντρο του Λονδίνου.

Το χιόνι απέκλεισε εξάλλου περίπου 2.000 οδηγούς αυτοκινήτων στην κομητεία του Χαμσάιρ (νότια Αγγλία).

Οι υπηρεσίες των τρένων της Eurostar, που ακινητοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και της διαφορετικής θερμοκρασίας που επικρατούσε μέσα στο τούνελ της Μάγχης σε σχέση με την ύπαιθρο, άρχισαν σταδιακά να υπολειτουργούν από την Τρίτη με αναχωρήσεις από το Παρίσι, το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, επιτρέποντας σε χιλιάδες ταλαιπωρημένους επιβάτες να περάσουν την Μάγχη.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο γενικός διευθυντής της εταιρείας των τρένων, Ρίτσαρντ Μπράουν ανέφερε ότι η διέλευση των επιβατών πήγε καλά χωρίς προβλήματα αφού σ' αυτούς που είχαν εγκλωβιστεί στα τρένα το Σαββατοκύριακο δόθηκε προτεραιότητα .

Ο ίδιος ανέφερε ότι η κανονική λειτουργία των τρένων της Eurostar δεν πρόκειται να γίνει πριν από τα Χριστούγεννα.