Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Κατηγορούν τις ΗΠΑ για αεροπορικές επιθέσεις

Σιίτες αντάρτες στην Υεμένη κατηγόρησαν την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ ότι λαμβάνει μέρος στις επιθέσεις εναντίον τους κι έκαναν λόγο για 120 θανάτους σε αεροπορική επιδρομή στο βόρειο τμήμα της φτωχής αραβικής χώρας.

«Το θηριώδες έγκλημα που διέπραξε η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ δείχνει το αληθινό πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφεραν οι αντάρτες, που συχνά καταγγέλλουν επιθέσεις από μαχητικά της Υεμένης και της Σαουδικής Αραβίας.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από μέρους της Ουάσινγκτον σχετικά με το επεισόδιο που καταγγέλλεται.

Οι σιίτες αντάρτες, που πολεμούν εναντίον του στρατού της Υεμένης αλλά και δυνάμεων της γειτονικής Σαουδικής Αραβίας, δημοσιοποίησαν, μέσω του Διαδικτύου, βίντεο που απεικονίζει άμαχους που προσπαθούν να καθαρίσουν συντρίμμια για να ανασύρουν σορούς θυμάτων.

Την Κυριακή, οι αντάρτες είχαν ανακοινώσει πως τουλάχιστον 70 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή της Σαουδικής Αραβίας στην πόλη Ραζέχ, στη βόρεια Υεμένη. Οι πληροφορίες τους δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν καθώς οι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες αρωγής και σε ΜΜΕ έχουν πολύ περιορισμένη δυνατότητα κίνησης στην εμπόλεμη ζώνη.

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο και σύμμαχος των ΗΠΑ, διατείνεται ότι η αστάθεια στην Υεμένη μπορεί να αποτελέσει σημαντική απειλή για την ασφάλειά της, επιτρέποντας στην αλ Κάιντα να αποκτήσει εκεί επιχειρησιακές βάσεις.

Στη Γενεύη, αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες του ΟΗΕ απευθύνουν έκκληση για να συγκεντρωθούν 177 εκατ. δολάρια προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στα θύματα της σύρραξης.

«Η κατάσταση των αμάχων επιδεινώνεται, ειδικά για τους 200.000 που εκτοπίστηκαν από τις αλλεπάλληλες συρράξεις μετά το 2004», δήλωσε η Ελίζαμπεθ Μπάιρς του γραφείου του ΟΗΕ για το συντονισμό ανθρωπιστικών ζητημάτων (OCHA). «Απαιτούμε πλήρη και απεριόριστη πρόσβαση στον πληθυσμό των εκτοπισμένων και άμεση παύση των επιθέσεων εναντίον οχηματοπομπών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια», πρόσθεσε.

Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) κατηγόρησε τις υπηρεσίες ασφαλείας και το στρατό της Υεμένης για ακρότητες και τους θανάτους τουλάχιστον 11 διαδηλωτών στο νότο.

«Οι αρχές της Υεμένης παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα στο όνομα της διατήρησης της εθνικής ενότητας», δήλωσε ο Τζο Στορκ, υποδιευθυντής της διεύθυνσης Μέσης Ανατολής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Οι Νότιοι Υεμενίτες θα
έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να συγκεντρώνονται ειρηνικά και να εκφράζουν τη γνώμη τους, ακόμα και για θέματα όπως το αίτημα απόσχισης της νότιας Υεμένης», πρόσθεσε. Έκανε λόγο για 6 περιπτώσεις το 2008 και το 2009 που οι αρχές άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών απροειδοποίητα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Υεμένης, Saba, μετέδωσε ότι ο υπουργός Πληροφοριών Χασάν αλ Λάουζι συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της οργάνωσης την Τρίτη στη Σαναά κι εξέφρασε τη θέση ότι «η Υεμένη είναι μια δημοκρατική χώρα στην οποία υποστηρίζεται η ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σεβαστά».