Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Φονική επίθεση στο Αφγανιστάν

Έκρηξη βόμβας που ήταν τοποθετημένη στο δρόμο προκάλεσε το θάνατο πέντε αστυνομικών στην επαρχία Χεράτ στο δυτικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.

Η επίθεση εναντίον αυτοκινητοπομπής της αστυνομίας σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας στην Ρομπάτ Σανγκίν, απομονωμένη περιοχή της Χεράτ κοντά στα σύνορα με το Τουρκμενιστάν, διευκρίνισε ο Γκουλάμ Φαρούκ.

Μέχρι τώρα κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης, όμως αξιωματούχοι την αποδίδουν στους ταλιμπάν.

Ωστόσο, δυο Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τρίτη από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Λονδίνο. Οι νέοι θάνατοι αύξησαν τον απολογισμό των Βρετανικών απωλειών στη χώρα εφέτος στις 102.

Οι στρατιώτες, οι οποίοι ανήκαν στο 3ο Τάγμα τυφεκιοφόρων, σκοτώθηκαν ενώ έκαναν περιπολία κοντά στην πόλη Σανγκίν, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Χελμάντ, όπου δρουν κατά κύριο λόγο οι Βρετανικές δυνάμεις, σύμφωνα με το ανακοινωθέν του υπουργείου.

Το υπουργείο ανέφερε ότι «ήταν πεζοί τη στιγμή της έκρηξης, από την οποία δυστυχώς σκοτώθηκαν επίθεσης δυο στρατιώτες του Αφγανικού Εθνικού Στρατού». Οι οικογένειες των νεκρών ενημερώθηκαν.

Συνολικά 239 Βρετανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Αφγανιστάν από την έναρξη των συμμαχικών επιχειρήσεων στη χώρα τον Οκτώβριο του 2001. Ο εφετινός απολογισμός των 102 νεκρών είναι ο υψηλότερος για τις Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις από τον πόλεμο των Φόκλαντς (Μαλβινών) το 1982.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν υποσχέθηκε να κλιμακώσει τις προσπάθειες του στρατού της χώρας του να συντρίψει το αντάρτικο των Ταλιμπάν, μετά την επίσκεψή του την Κυριακή στο Αφγανιστάν - κι ενώ εντείνεται η ανησυχία στην κοινή γνώμη της χώρας του για το ρόλο της χώρας στον πόλεμο.

Την Τρίτη, το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει νέα ελικόπτερα και εξοπλισμό στις Βρετανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, με κόστος 900 εκατ. λιρών. Ακόμα, αυτήν την εβδομάδα ανακοινώθηκε ένα πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. λιρών για την αντιμετώπιση της απειλής των βομβών που τοποθετούνται στο πλάι δρόμων στο Αφγανιστάν.

Ο Μπράουν έστειλε άλλους 500 Βρετανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν, αυξάνοντας τη συνολική δύναμη της χώρας του στους 10.000 άνδρες.