Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Κύμα κακοκαιρίας σε περιοχές της Ευρώπης

Δύο άστεγοι Δανοί βρέθηκαν τις ημέρες αυτές νεκροί από το κρύο σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, όπου το θερμόμετρο έχει φτάσει στους 20 βαθμούς υπό το μηδέν, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την αστυνομία.

Πρόκειται για έναν 40χρονο που βρέθηκε νεκρός τη Δευτέρα κοντά σε μια γέφυρα και έναν 47χρονο που βρέθηκε την Τετάρτη κοντά σε ένα κεντρικό σταθμό τρένου.

Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια που σημειώνονται θάνατοι από το πολικό κρύο στη Δανία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η χώρα της Δανίας έχει πέντε χιλιάδες αστέγους.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις που σαρώνουν την Ισπανία προκάλεσαν την Πέμπτη το κλείσιμο αρκετών αεροδρομίων στο ισπανικό αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων και τη διακοπή της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας σε ορισμένες γραμμές της Ανδαλουσίας.

Στα αεροδρόμια των νησιών Λα Πάλμα, Λα Γκομέρα και Ελ Χιέρο δεν εκτελούνται πτήσεις λόγω των βροχοπτώσεων που πλήττουν το αρχιπέλαγος, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια αρχή των αεροδρομίων Aena.

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα την Πέμπτη το πρωί στη Λα Πάλμα, όπου σημειώνονται πολλές κατολισθήσεις. Στην Ανδαλουσία της νότιας Ισπανίας αρκετά δρομολόγια αμαξοστοιχιών διακόπηκαν, καθώς και η κυκλοφορία σε αρκετές εθνικές οδικές αρτηρίες.

Παράλληλα, σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας σε μεγάλο μέρος της χώρας, μετά την πρόγνωση της ισπανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας για αναμενόμενες ισχυρές βροχές και καταιγίδες.