Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Κατηγορώ Πούτιν κατά Γεωργίας

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε έντονα την πρόσφατη κατεδάφιση στη Γεωργία ενός σοβιετικού μνημείου, κατηγορώντας το Τμπιλίσι ότι προσπαθεί να εξαλείψει τα ίχνη "του κοινού παρελθόντος" των δύο χωρών, προτού προτείνει την ανακατασκευή του μνημείου στη Μόσχα.

"Σύμφωνα με την γνώμη των ειδικών μας αυτό το μνημείο έχει καλλιτεχνική αξία.

Αλλά δεν πρόκειται για αυτό. (Η καταστροφή του) είναι μία νέα απόπειρα εξάλειψης της μνήμης των δύο λαών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των μνημείων του κοινού τους παρελθόντος και της ηρωικής τους ιστορίας", δήλωσε ο Πούτιν.

"Υπό αυτή την έννοια πιστεύω ότι είναι δυνατό να ανακατασκευαστεί αυτό το μνημείο στην πρωτεύουσα του άλλοτε ενωμένου κράτους, τη Μόσχα", πρόσθεσε.

Το μνημείο, που είναι αφιερωμένο στους νεκρούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανατινάχτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη Κουτάισι, προκαλώντας το θάνατο από ατύχημα μίας μητέρας και της επτάχρονης κόρης της.

Η απόφαση για την κατεδάφιση του μνημείου, την οποία έλαβε ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις τόσο στη Γεωργία όσο και στη Ρωσία.