Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

«Βελτίωση» βλέπει ο Χρυσοχοΐδης

Για τη βελτίωση της πρόσβασης των μεταναστών στις υπηρεσίες της Αστυνομίας και άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, με την τοποθέτηση διαπολιτισμικών μεσολαβητών, ψυχολόγων και κοινωνιολόγων σε Αστυνομικά Τμήματα, μίλησε χθες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι απαγορεύτηκε η σύλληψη μεταναστών δεύτερης γενιάς και η επαναπροώθηση στις χώρες τους. Ανέφερε ότι ελήφθησαν μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια ξέφραγο αμπέλι».

«Καταπολεμούμε την ανομία, τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης, τη διακίνηση ανθρώπων, μικρών παιδιών, τις παράνομες διακινήσεις συνολικά. Το μήνυμά μας είναι ότι η χώρα δεν είναι μια εύκολη πύλη προς την Ευρώπη και προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε πάρει μια σειρά από συγκεκριμένα μέτρα», είπε. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι με το πρόγραμμα του «εθελοντικού επαναπατρισμού», «έχουν επαναπατριστεί 1.500 μετανάστες μόνο τους τελευταίους δύο μήνες και ελπίζουμε, ενθαρρύνοντας τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, να μεγαλώσει και άλλο ο αριθμός αυτός» ενώ επισήμανε ότι δημιουργείται «σχέδιο νόμου για μια νέα πολιτική ασύλου για τη χώρα, η οποία θα είναι πρωτοποριακή σε όλη την Ευρώπη, θα στηρίξει τα δικαιώματα, πολιτικά και ανθρώπινα, των αιτούντων άσυλο, των προσφύγων που έχουν πραγματική ανάγκη από προστασία» και πρόσθεσε ότι «προχωρούμε στην πλήρη καταγραφή όλων όσοι διαμένουν στη χώρα παράνομα».