Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

«Τα ίδια λάθη με τον σοβιετικό στρατό»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη που έκανε ο σοβιετικός στρατός όταν κατέλαβε το Αφγανιστάν, δήλωσε ο ρώσος πρέσβης στην Καμπούλ Αντρέι Αβετισιάν σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως παρατήρησε ο Αβετισιάν, τα ξένα στρατεύματα επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στα επαρχιακά αστικά κέντρα και δεν έχουν τον έλεγχο στις αγροτικές περιοχές.

"Αυτό ήταν ένα πρόβλημα για τον σοβιετικό στρατό και σίγουρα είναι ένα πρόβλημα και τώρα", είπε. "Όπως τότε, έτσι και τώρα, ένα σοβαρό θέμα ήταν η εκπαίδευση του αφγανικού στρατού, αλλά ορισμένες φορές οι Σοβιετικοί τα κατάφερναν καλύτερα από τα σημερινά στρατεύματα, πρόσθεσε.

Ο ρώσος διπλωμάτης υπογράμμισε ότι από την αρχή της εισβολής στο Αφγανιστάν πριν από οκτώ χρόνια "παραμελήθηκε σφόδρα" ο τομέας της ανοικοδόμησης και των υποδομών, ενώ είναι γνωστό πως ο πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα.

"Πόσα παραδείγματα πρέπει πια να έχουμε για να το καταλάβουμε;" είπε. "Εδώ δεν είναι όπως στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που βρίσκεσαι στο Βερολίνο και γιορτάζεις την Ημέρα της Νίκης. Κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί στο Αφγανιστάν".

Οι στρατιωτικές προσπάθειες πρέπει να συνδυαστούν με την ανοικοδόμηση της χώρας, που είναι πιο σημαντική και πρέπει να ενισχυθεί, προειδοποίησε, τονίζοντας ότι η σταθεροποίηση του Αφγανιστάν είναι δυνατή μόνον αν ανασυγκροτηθεί η οικονομία και δοθούν ευκαιρίες στους νέους.

"Διαφορετικά ο συνασπισμός μπορεί να πολεμάει εδώ επί χρόνια και δεκαετίες χωρίς να επιτύχει τίποτα απολύτως", κατέληξε.