Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Αντιδράσεις για τη «σταύρωση»

Απάντηση έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, για την συνέντευξη του Οικουμενικού Πατριάρχη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, στην οποία ο κ. Βαρθολομαίος λέει ότι αισθάνεται «σταυρωμένος» στην Τουρκία.

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι ο θρησκευτικός και πνευματικός ηγέτης εκατοντάδων εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών σε όλον τον κόσμο και διακρίνεται για την σοφία και την μετριοπάθειά του», τονίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι όταν η απογοήτευση ενός τέτοιου ηγέτη αποτυπώνεται με τόσο ξεκάθαρο τρόπο, είναι χρέος, όλων και κυρίως αυτών που φέρουν την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα, να τον ακούσουν με προσοχή.

«Θέλω να πιστεύω ότι είναι λόγια που ειπώθηκαν εκ παραδρομής», λέει από πλευράς του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, για τις δηλώσεις που αποδίδονται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. «Θεωρώ ιδιαίτερα ατυχή την παρομοίωση με τη σταύρωση», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων.