Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Σταμάτησαν οι εξαγωγές πετρελαίου στο Ιράκ λόγω σαμποτάζ

Οι εξαγωγές πετρελαίου από το βόρειο Ιράκ σταμάτησαν ύστερα από ένα σαμποτάζ που εκδηλώθηκε την νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε ένα πετρελαιαγωγό που καταλήγει στον τουρκικό τερματικό σταθμό του Τσεϊχάν, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίων Ασεμ Τζιχάντ.

«Στον πετρελαιαγωγό έγινε δολιοφθορά, προκλήθηκαν ζημιές και σημειώθηκε διαρροή μεγάλης ποσότητας αργού πετρελαίου. Οι εξαγωγές διακόπηκαν και τεχνικοί της Πετρελαϊκής Εταιρείας του Βορρά (NOC) μετέβησαν επί τόπου για να εκτιμήσουν τις ζημιές», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος. Το περιστατικό σημειώθηκε 325 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας.

Εν τω μεταξύ, ο ιρακινός κυβερνητικός εκπρόσωπος Αλί αλ Νταμπάγκ δήλωσε στην Βαγδάτη ότι τα ιρανικά στρατεύματα αποχώρησαν εν μέρει από μία διαφιλονικούμενη πετρελαιοπηγή που διεκδικείται τόσο από την Βαγδάτη όσο και από την Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, μία μικρή ομάδα ιρανών στρατιωτών που είχε καταλάβει μία πετρελαιοπηγή σε μία απομακρυσμένη περιοχή κατά μήκος της μεθορίου των δύο χωρών δεν ελέγχει πλέον την πετρελαιοπηγή την οποία το Ιράκ θεωρεί τμήμα της περιοχής Φάκκα όπου βρίσκονται πετρελαιοπηγές του.