Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Τέλος στον εποικισμό ζητά η ΟΑΠ

Το κεντρικό συμβούλιο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) αποφάσισε ότι δεν θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι η ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ αν δεν σταματήσει πρώτα εντελώς την εποικιστική του δραστηριότητα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε στο Ρόιτερ ο Ταουφίκ αλ Τιράουι, μέλος του κεντρικού συμβουλίου της ΟΑΠ.

«Υπάρχει ομόφωνη απόφαση που υποστηρίζει την θέση του προέδρου σχετικά με την επανάληψη των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο αλ Τιράουι, και πρόσθεσε ότι «δεν θα πάμε στις διαπραγματεύσεις μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει εντελώς τον εποικισμό».

Ο Αμπάς δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναλάβει τις συνομιλίες που έχουν παγώσει εδώ και ένα χρόνο. Δήλωσε όμως ότι το 10μηνο πάγωμα τις εποικιστικής δραστηριότητας στην Δυτική Όχθη, που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα το Ισραήλ, δεν είναι αρκετό για την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Ο Αμπάς πάντως, δήλωσε ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μπορούν να επιτύχουν μια διαρκή ειρηνευτική συμφωνία μέσα στους επόμενους έξι μήνες, αν η ισραηλινή κυβέρνηση αποφασίσει να σταματήσει πλήρως τον εποικισμό στα κατεχόμενα εδάφη.

«Μίλησα στον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ δύο φορές τις τελευταίες εβδομάδες. Του πρότεινα το Ισραήλ να σταματήσει οποιαδήποτε εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ για έξι μήνες χωρίς να το ανακοινώσει», τόνισε σε συνέντευξή του που δημοσιεύει η ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ.

Ας σημειωθεί ότι νωρίτερα, το κεντρικό συμβούλιο ζήτησε την παράταση της θητείας του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς --που λήγει στις 25 Ιανουαρίου-- και του παλαιστινιακού κοινοβουλίου μέχρι τη διεξαγωγή των προσεχών εκλογών, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της ΟΑΠ.

Ο Αμπάς έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν θα θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία, ενώ ακόμα δεν έχει καθοριστεί η νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. «Ο πρόεδρος αποφάσισε να παραμείνει στη θέση του», δήλωσε ο αλ Τιράουι. Η Χαμάς έχει ήδη ανακοινώσει ότι οποιαδήποτε παράταση της θητείας του Αμπάς είναι παράνομη.

Υπενθυνίζεται ότι η θητεία του παλαιστινιακού κοινοβουλίου λήγει στις 24 Ιανουαρίου. Η παλαιστινιακή εκλογική επιτροπή συνέστησε αναβολή των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, λόγω της αδυναμίας διοργάνωσης εκλογών στη Λωρίδα της Γάζας. Το έδαφος αυτό τελεί υπό τον έλεγχο της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, η οποία αμφισβητεί τη νομιμότητα του Μαχμούντ Αμπάς.