Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Στο έλεος του οργανωμένου εγκλήματος το Μεξικό

Εκτελεστές, οι οποίοι πιστεύεται ότι έδρασαν για λογαριασμό συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος, εκτέλεσαν τη μητέρα, τον αδελφό, την αδελφή και μια θεία Μεξικανού πεζοναύτη ο οποίος σκοτώθηκε κατά την έφοδο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να βρει το θάνατο ο Μάρκος Αρτούρο Μπελτράν Λέιβα, ανώτατο στέλεχος του καρτέλ που ίδρυσαν τα αδέλφια Μπελτράν Λέιβα αποχωρώντας από εκείνο της Σιναλόα, ανακοίνωσε η αστυνομία την Τρίτη.

Οι ένοπλοι έκαναν έφοδο στο σπίτι της οικογένειας στο νότιο διοικητικό διαμέρισμα Ταμπάσκο, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, χρησιμοποιώντας ημιαυτόματα επιθετικά τουφέκια. Η επίθεση, κατά τις Αρχές, ήρθε σε αντίποινα για την επιχείρηση της περασμένης εβδομάδας που έφεραν σε πέρας οι Πεζοναύτες, οι οποίοι υπάγονται στο Μεξικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Έσπασαν την πόρτα και τους γάζωσαν με σφαίρες στο χολ και στα υπνοδωμάτια», δήλωσε ο αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας Σατούρνινο Ντομίνγκες. Ακόμα ένα μέλος της οικογένειας τραυματίστηκε από την επίθεση.

Ο θάνατος του Μπελτράν Λέιβα θεωρήθηκε νίκη για το συντηρητικό πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν, ο οποίος αντιμετωπίζει εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για τον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που κήρυξε το 2006. Ωστόσο, η επιχείρηση των ενόπλων δυνάμεων ενδέχεται να προκαλέσει σωρεία επιθέσεων σε αντίποινα και εχθροπραξίες ανάμεσα στις συμμορίες που θα σπεύσουν να διεκδικήσουν την περιοχή του αποδυναμωμένου καρτέλ Μπελτράν Λέιβα.

Σε άλλο επεισόδιο, εκτελεστές δολοφόνησαν τον υπουργό Τουρισμού στο δυτικό μεξικανικό διοικητικό διαμέρισμα Σιναλόα.
Ο Αντόνιο Ιμπάρα Σαλγάδο, υπουργός Τουρισμού της πολιτείας του Κουλιακάν, δολοφονήθηκε στην πόλη αυτή του βόρειου Μεξικού. Τοπικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι άγνωστοι επετέθησαν στο αυτοκίνητο του υπουργού και πυροβόλησαν αυτόν και τον οδηγό του.

Την περασμένη εβδομάδα οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν διεξάγει έρευνα στην κατοικία του Σαλγάδο μετά από πληροφορία ότι ο υπουργός είχε διασυνδέσεις με συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών. Το Κουλιακάν είναι ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών στο Μεξικό, όπου οι πολιτικοί και υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι εμπλέκονται στην παράνομη βιομηχανία των ναρκωτικών.

Εξάλλου, άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε εστιατόριο στην πόλη Πιέδρας Νέγρας, όπου γευμάτιζε ο πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης, άλλοι αξιωματούχοι κι ένας Αμερικανός δήμαρχος από την πολιτεία του Τέξας, σύμφωνα με εγχώρια ΜΜΕ.

Παρά την ανάθεση αστυνομικού ρόλου σε 49.000 άνδρες του στρατού, δολοφονίες σημειώνονται μέρα μεσημέρι σε πολλές πόλεις και ο απολογισμός των θυμάτων του ακήρυκτου πολέμου ξεπερνούν τους 7.000 το 2009, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ.

Ο πρόεδρος Καλδερόν καταδίκασε την δολοφονική επίθεση εναντίον της οικογένειας του πεζοναύτη, κάνοντας λόγο περί «βαρβαρότητας».