Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Λουτρό αίματος στο βόρειο Ιράκ

Τουλάχιστον 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60 τραυματίστηκαν στη διπλή επίθεση αυτοκτονίας που συγκλόνισε το Ταλ Αφαρ του βορείου Ιράκ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της αστυνομίας και νοσοκομειακών πηγών.

Ο δρ. Φάθι Γιασίν του νοσοκομείου του Ταλ Αφαρ 80 χιλιόμετρα δυτικά της Μοσούλης, είπε ότι 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση. Ο συνταγματάρχης Χάλεντ Όμαρ, της τοπικής αστυνομίας, επιβεβαίωσε τον απολογισμό. Παιδιά και γυναίκες είναι μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Παράλληλα στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 24 τραυματίστηκαν σε διπλή βομβιστική επίθεση σε αγορά, σύμφωνα με αστυνομικές και νοσοκομειακές πηγές.

Η επίθεση σημειώθηκε στις 07.30' τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). Γυναίκες και παιδιά συγκαταλέγονται στα θύματα. Η πρώτη βόμβα εξερράγη στην αγορά αλ-Ούλα του Σαντρ Σίτι, ενώ λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε έκρηξη και δεύτερου μηχανισμού.

Το βράδυ της Τετάρτης, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 30 τραυματίστηκαν από την έκρηξη δύο παγιδευμένων με εκρηκτικά αυτοκινήτων σε δύο γειτονικές περιοχές, βόρεια της Μοσούλης.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώνονται μετά την αμερικανική αποχώρηση από τις ιρακινές πόλεις στις 30 Ιουνίου. Την ασφάλεια των πόλεων έχει αναλάβει πλέον ο στρατός και η αστυνομία του Ιράκ. Οι αμερικανικές δυνάμεις υιοθετώντας στο εξής ήπια παρουσία, εκτελούν περιπολίες έξω από τις πόλεις.