Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Στην τελική ευθεία η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων

Στην τελική ευθεία μπαίνει η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.

Οι προθεσμίες τρέχουν καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, ο νέος νόμος του υπουργείου Οικονομίας, στον οποίο υπάρχει η σχετική τροπολογία του ΥΠΕΧΩΔΕ, δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 21 Ιουλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Τύπου της ΠΟΜΙΔΑ η ρύθμιση αποτελεί αναγνώριση από τη διοίκηση της αλλαγής χρήσης νόμιμα δομημένων χώρων που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου περιγράμματος του όγκου της οικοδομής και απεικονίζονται στα εγκεκριμένα σχέδιά της, πλην όμως έχει αλλάξει ο τρόπος χρήσης τους, και οδηγεί σε απαλλαγή των ιδιοκτητών τους από όλες τις εις βάρος τους συνέπειες εξ αιτίας της αλλαγής αυτής.

Η όλη ρύθμιση η οποία απαντά σε καθολικό σχεδόν κοινωνικό αίτημα, αποκαλείται «τακτοποίηση» γιατί δεν αποτελεί νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων, αλλά και προς αποφυγή άλλων νομικών σκοπέλων που θα την εξέθεταν σε κίνδυνο ανατροπής της.

Οι χώροι που δεν «τακτοποιούνται» είναι αυθαίρετα κτίσματα, προεκτάσεις κτιρίων πέρα από την οικοδομική άδεια και γενικά χώροι που δεν απεικονίζονται στα νόμιμα σχέδια της οικοδομής όπως π.χ. κλειστοί εξώστες, βεράντες και πυλωτές, όπως επίσης πατάρια, σοφίτες κλπ.