Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Κλίμα ανασφάλειας από το μπαράζ επιθέσεων

Εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε κτήριο όπου στεγάζεται η διεύθυνση Πληροφορικής του υπουργείου Εσωτερικών στο Νέο Κόσμο.

Άγνωστοι έσπασαν τη τζαμαρία της εισόδου και έριξαν γκαζάκια και μολότοφ, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές υλικές ζημιές.

Πρόκειται για την 5η εμπρηστική ενέργεια από την Πέμπτη και έπειτα. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Παρασκευής σημειώθηκε βομβιστική επίθεση κατά του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Σήφη Βαλυράκη στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου.

Την Πέμπτη στόχος εμπρηστών έγινε το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του νέου προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οι δράστες σε αυτή την περίπτωση πραγματοποίησαν μια… καταδρομική επίθεση, καθώς τοποθέτησαν τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό κυριολεκτικά μέρα-μεσημέρι στο χώρο στάθμευσης του ΣτΕ στην οδό Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Αθήνας.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής είχαμε την έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σε ταχυφαγείο αμερικανικής αλυσίδας στην οδό Πανόρμου. Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί κάτω από ράμπα που οδηγεί στην είσοδο του καταστήματος, με αποτέλεσμα το ωστικό κύμα της έκρηξης να εκτονωθεί στο εσωτερικό του καταστήματος. Της επίθεσης (στις 04:35) είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα: στις 03:51 στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και στις 04:07 στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο μηχανισμός που εξερράγη στην Πανόρμου παραπέμπει, σύμφωνα με τις Αρχές, στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας», αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης, καθώς στα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα δεν αναφέρθηκε όνομα οργάνωσης.

Λίγο μετά το περιστατικό της Πανόρμου, νέα εμπρηστική επίθεση σημειώθηκε στο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην οδό Χάριτος στο Κολωνάκι, όπου άγνωστοι έριξαν στην είσοδο εύφλεκτο υλικό, στο οποίο έβαλαν φωτιά. Από την επίθεση προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.

Οι Αρχές διενεργούν έρευνες για το μπαράζ των εμπρηστικών επιθέσεων και εκτιμούν ότι συνδέονται μεταξύ τους, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα πως πίσω τους κρύβεται η ίδια οργάνωση. Εκτιμήσεις, πάντως, δεν αποκλείουν σύνδεση των συνεχόμενων επιθέσεων και με το γεγονός του εορτασμού της Ημέρας Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών (4 Ιουλίου).