Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Αμετακίνητο το Ιράν για τα πυρηνικά του σχέδια

Το Ιράν δεν θα κάνει πίσω «ούτε ένα βήμα» αναφορικά με τα πυρηνικά του σχέδια, δήλωσε ανώτατος σύμβουλος του πνευματικού ηγέτη της χώρας σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη, επαναδιατυπώνοντας την συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της Τεχεράνης στην διαμάχη της για το θέμα με την Δύση.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε την Τετάρτη ότι οι μεγάλες δυνάμεις της Ομάδας των Οκτώ θα δώσουν περιθώριο στο Ιράν ως τον Σεπτέμβριο να αποδεχτεί τις διαπραγματεύσεις για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του διαφορετικά θα αντιμετωπίσει αυστηρότερες κυρώσεις.

Ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, ανώτατος σύμβουλος σε διεθνή θέματα του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες δεν επιθυμούν το ισλαμικό κράτος να έχει ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κρατικού δικτύου IRIB.

Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι ο Βελαγιατί μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης, αλλά δεν ξεκαθάρισε αν αναφερόταν στις δηλώσεις Σαρκοζί στη Σύνοδο Κορυφής της G8 στην Ιταλία.

Το Ιράν έχει επανειλημμένως αποκλείσει το «πάγωμα» των πυρηνικών εργασιών του, που διατείνεται ότι είναι για ειρηνικούς σκοπούς (για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας), αλλά η Δύση εκτιμά ότι είναι για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

«Η Βρετανία και η Γαλλία θα ήθελαν ένα αποδυναμωμένο Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τάσσονται υπέρ της απόλυτης παύσης κάθε πυρηνικής δραστηριότητας του Ιράν», είπε ο Βελαγιατί.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θα βρίσκεται στο προσκήνιο ακόμη πιο ισχυρή από ό,τι την Τετάρτη και δεν θα κάνει πίσω ούτε βήμα από την ειρηνική πυρηνική της δραστηριότητα».

Ο Σαρκοζί, ανεβάζοντας τους τόνους στη διαμάχη με την Τεχεράνη, είπε ότι οι δυνάμεις (της Ομάδας των Οκτώ) θα αναθεωρήσουν την κατάσταση στη Σύνοδο της G20 των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πίτσμπεργκ στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς ανακοίνωσαν ότι οι πλέον βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους.

Ωστόσο, ο Σαρκοζί ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία εξακολουθεί να πιέζει για περισσότερο χρόνο προτού εξεταστεί η επιβολή νέων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης. Σε διαφορετική ανακοίνωση η G8 αναφέρει τη δέσμευσή της στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.