Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Υποχώρησαν οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων

Πτώση σημείωσαν τον Ιούνιο οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολογιακών τίτλων, ακολουθώντας τις τάσεις των υπολοίπων αγορών της ευρωζώνης. Οπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, μεταξύ των βασικών παραγόντων που οδήγησαν στην εξέλιξη αυτή ήταν από τη μια πλευρά η μεγάλη προσφορά νέων τίτλων στις ΗΠΑ, που ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Από την άλλη πλευρά, παρά τη βελτίωση που παρουσίασαν οι δείκτες εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη, τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατέδειξαν ότι υπάρχει αβεβαιότητα σχετικά με τον χρόνο έναρξης και την ένταση της οικονομικής ανάκαμψης, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν οι προσδοκίες των επενδυτών ότι το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα διατηρηθεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο.

Αναλυτικότερα, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου αναφοράς σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση κατά 54 μονάδες βάσης (bps) σε 3,69% στα τέλη Ιουνίου από 4,23% στα τέλη Μαΐου. Η απόδοση του τριετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά 39 bps (αποτέλεσμα στρογγυλοποίησης) σε 2,69% στα τέλη Ιουνίου από 3,09% στα τέλη Μαΐου, ενώ στο μακροπρόθεσμο τμήμα της καμπύλης των αποδόσεων η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε κατά 42 bps σε 5,05% και του τριακονταετούς ομολόγου αναφοράς κατά 8 bps σε 5,79% στο τέλος του μήνα από 5,47% και 5,87% αντίστοιχα στο τέλος του προηγούμενου μήνα. Η μέση μηνιαία διαφορά απόδοσης μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς και του αντίστοιχου γερμανικού διατηρήθηκε αμετάβλητη στα 179 bps όπως και τον προηγούμενο μήνα.

Η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ τον μήνα αυτό αυξήθηκε σε 27,77 δισ. ευρώ από 20,22 δισ. ευρώ τον Μάιο και 26,69 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2008. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε τίτλους με εναπομένουσα διάρκεια μεταξύ 10 και 15 ετών που απορρόφησαν το 52% της συνολικής αξίας συναλλαγών, ύψους 14,5 δισ. ευρώ.