Κυριακή 26 Ιουλίου 2009

Καμίνι και σήμερα η χώρα

Σε υψηλά επίπεδα θα είναι ο υδράργυρος και σήμερα, καθώς οι μέγιστες τιμές αναμένεται να φτάσουν στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη τους 35-37 βαθμούς Κελσίου.

Στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη Θεσσαλία η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 39 βαθμούς, στην ανατολική Στερεά και ανατολική Πελοπόννησο τους 39-41 και στην περιοχή του Αιγαίου τους 37-39 και πιθανώς τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσιου.

Ωστόσο αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια, αφού οι βόρειοι άνεμοι επανέρχονται ισχυροί, και τοπικά θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων και την αποφυγή της πολύωρης έκθεσης στον ήλιο. Αναλυτικές Συστάσεις και Μέτρα Αυτοπροστασίας που αφορούν την υγεία, παρέχονται από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δήμοι και νομαρχίες, έχουν θέσει στη διάθεση του κοινού κλιματιζόμενες αίθουσες. Στο Δήμο Αθηναίων ανοίγουν οι πόρτες στις 20 κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας που έχει υπό την αιγίδα του. Οι Λέσχες θα παραμείνουν ανοικτές και σήμερα, από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

Στο μεταξύ, με παρέμβαση του Νομάρχη Κοζάνης Γιώργου Δακή, ανεστάλη από τη ΔΕΗ η λειτουργία όλων των λιγνιτωρυχείων του Νομού Κοζάνης (Μαυροπηγής-Κύριου Πεδίου, Καρδιάς και Νότιου Πεδίου) λόγω των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων στη λεκάνη Πτολεμαΐδας - Κοζάνης, που οφείλεται και στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες (υψηλές θερμοκρασίες, άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή). Η αναστολή λειτουργίας θα διαρκέσει μέχρι τη βελτίωση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μετρήσεις που πραγματοποιεί η ΔΕΗ στην περιοχή, αλλά και το Κέντρο Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης στην Πτολεμαΐδα, οι συγκεντρώσεις των αιωρουμένων σωματιδίων (ΑΣ10) κυμαίνονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Το όριο που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μέση ετήσια συγκέντρωση είναι 40 μg/m3 ενώ για τη μέση ημερήσια συγκέντρωση είναι 50 μg/m3.