Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Κοντά στα 90.000 τα κρούσματα παγκοσμίως

Λίγο πριν το φράγμα των 90.000 βρίσκεται ο συνολικός παγκόσμιος αριθμός κρουσμάτων της νέας γρίπης Α/Η1Ν1. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Παρασκευή, τα επιβεβαιωμένα περιστατικά σε όλο τον κόσμο φθάνουν στα 89.921 σε 15 κράτη και «επικράτειες», ενώ θανατηφόρα ως τώρα υπήρξαν 382 κρούσματα.

Σε σύγκριση με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΠΟΥ, διαπιστώνεται ένα «άλμα» της τάξης των 12.720 νέων κρουσμάτων.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει, από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που φοβάται μετάλλαξη του ιού το φθινόπωρο λόγω των καιρικών συνθηκών. Η αρμόδια επίτροπος Ανδρούλα Βασιλείου ζητεί με έγγραφό της τα πρώτα εμβόλια που θα παραχθούν να χορηγηθούν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες και των 27 κρατών-μελών.

Τουλάχιστον 16 άτομα έχουν πεθάνει από τον Η1Ν1 στη Χιλή, όπου έχουν επιβεβαιωθεί 8.160 κρούσματα, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή από το χιλιανό υπουργείο Υγείας.

Στην πλειοψηφία τους τα θύματα ήταν κάτοικοι πόλεων στο νότιο τμήμα της χώρας, περιοχή όπου επικρατούν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες στην διάρκεια του φετινού χειμώνα και η οποία έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το 3,8% όσων διαγνώστηκαν χρειάστηκε να νοσηλευτούν. Στην πλειοψηφία τους (53%) τα κρούσματα αφορούσαν παιδιά 5 έως 19 ετών. Το πρώτο κρούσμα της γρίπης A(H1N1) διαπιστώθηκε στη Χιλή την 17η Μαΐου.

Εξάλλου, τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο στη Νέα Ζηλανδία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας το Σάββατο. Πρόκειται για τα πρώτα θανατηφόρα κρούσματα της γρίπης A(H1N1) στη χώρα.

Το υπουργείο ανέφερε πως είναι «πολύ πιθανό» ο H1N1 να ήταν η κύρια αιτία θανάτου ενός 19χρονου άνδρα στην περιοχή Χάμιλτον την Κυριακή και μιας 42χρονης γυναίκας στην περιοχή Κράιστσερτς την Πέμπτη.

Ανακοινωθέν του υπουργείου ανέφερε ότι ένα μικρό κορίτσι που αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα υγείας απεβίωσε το πρωί χθες Σάββατο στο νοσοκομείο του Ουέλινγκτον, αφού βρέθηκε ότι είχε προσβληθεί από τη γρίπη των χοίρων.

Ο υπουργός Υγείας Τόνυ Ράιαλ δήλωσε ότι η νέα γρίπη συνεχίζει να εξαπλώνεται, αλλά δεν υπάρχει λόγος να κηρυχθεί κατάσταση συναγερμού. Ο Δρ. Μαρκ Τζέηκομπς, διευθυντής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, επεσήμανε ότι «για τους πιο πολλούς Νεοζηλανδούς, η γρίπη των χοίρων θα είναι μια ήπια ασθένεια, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να γίνει σοβαρότερη και σε μερικές τραγικές περιπτώσεις μπορεί να επιφέρει το θάνατο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί 945 κρούσματα. Ο απολογισμός της Παρασκευής έκανε λόγο για 912 κρούσματα του ιού της γρίπης A/H1N1.