Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Εντοπίστηκε γιάφκα της επικίνδυνης σπείρας

Γιάφκα της σπείρας των επικίνδυνων κακοποιών που εξάρθρωσε η Ασφάλεια εντόπισε η Αστυνομία. Πρόκειται για διαμέρισμα στη Γλυφάδα, το οποίο τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν για να κρύβουν οπλισμό. Παράλληλα, η Ασφάλεια ερευνά τη συμμετοχή ορισμένων εκ των συλληφθέντων σε δύο δολοφονίες επιχειρηματιών νυχτερινών κέντρων.

Πέντε από τα μέλη της συμμορίας είναι οι δράστες της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου τον περασμένο Ιανουάριο, την εξιχνίαση της οποίας ανακοίνωσε η Ασφάλεια το Σάββατο.

Ως εγκέφαλος της απαγωγής εμφανίζεται ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός, ο οποίος κρατείτο τότε στις φυλακές της Κέρκυρας, ενώ σημαίνοντα ρόλο έπαιξε και η σύζυγός του, η οποία συνελήφθη.

Η Αστυνομία προέβη συνολικά σε 10 συλλήψεις, ενώ καταζητείται ένα άτομο. Παράλληλα, πέντε μέλη της σπείρας είναι βαρυποινίτες. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τέσσερις από τους συλληφθέντες είχαν φυσική παρουσία κατά τη διάρκεια της απαγωγής Παναγόπουλου. Την ίδια ώρα, σε διαρκή εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κρησφύγετου των απαγωγέων και των χρημάτων που τους δόθηκαν ως λύτρα για να αφήσουν ελεύθερο τον εφοπλιστή. Μέχρι στιγμής το κρησφύγετο δεν έχει εντοπιστεί, όπως δεν έχει εντοπιστεί ούτε ένα από τα (προσημειωμένα) χαρτονομίσματα των λύτρων.

Η 16μελής σπείρα κατηγορείται ότι σχεδίαζε πολύκροτες ενέργειες, όπως ότι σκόπευε να δολοφονήσει τον αξιωματικό της Ασφάλειας Αττικής που είχε αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών για την απαγωγή Παναγόπουλου, διευθυντή και κοινωνικό λειτουργό φυλακών, νονούς της νύχτας, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και εμπλεκόμενα με αυτούς άτομα είτε εντός είτε εκτός φυλακής.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής ταξίαρχο Γιάννη Δικόπουλο: Οργάνωσαν και εκτέλεσαν την ανθρωποκτονία του επιχειρηματία Γιώργου Γκούσιου στις 12/9/2008 στην Πεντέλη. Αποπειράθηκαν να τοποθετήσουν εκρηκτικό πολύ μεγάλης ισχύος στο σπίτι επιχειρηματία στην Άρτα, αλλά η ενέργεια απετράπη από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής που είχε σχετική πληροφορία.

Ακόμα, κατηγορούνται για το σχεδιασμό δολοφονιών με συμβόλαια θανάτου και παραγγελίες μέσα από τις φυλακές των ήδη κρατούμενων ως εξής: Σχεδίαζαν τη δολοφονία του διευθυντή των φυλακών Τρικάλων και κοινωνικού λειτουργού επειδή δεν χορηγούσαν άδεια στον Παναγιώτη Βλαστό. Προπαρασκεύασαν τη δολοφονία ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου στη Λεωφόρο Συγγρού, αλλά και πάλι η πληροφορία έφθασε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας οι οποίοι τον φυγάδευσαν, χωρίς να φανεί ότι γνώριζαν, στη Γερμανία, προκειμένου να τον γλιτώσουν και παράλληλα να μην αποκαλυφθούν οι έρευνες. Σχεδίασαν τη δολοφονία βαρυποινίτη των φυλακών Μαλανδρίνου, άσπονδου εχθρού του Βλαστού, ο οποίος επρόκειτο να μεταχθεί σε δικαστήριο προκειμένου να δικαστεί, τοποθετώντας μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και παράλληλα με όπλα καλάσνικοφ, αλλά τελικά άλλαξε το πρόγραμμα και δεν πέτυχαν το σκοπό τους. Σχεδίαζαν τη δολοφονία τριών ατόμων που ανήκαν στην ομάδα του προηγούμενου υποψήφιου θύματός τους, σχεδίαζαν τη δολοφονία επιχειρηματία στην Κόρινθο και τέλος ετοιμάζονταν να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό σε σούπερ μάρκετ στο Μενίδι, τον ιδιοκτήτη του οποίου ήθελαν να εκβιάσουν. Ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Ενώπιον του Εισαγγελέα οδηγήθηκαν δέκα άτομα, εναντίον των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγή από κοινού και ηθική αυτουργία σε αυτήν, προμήθεια και κατασκευή εκρηκτικών υλών και ηθική αυτουργία σε αυτήν, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατ' επάγγελμα και συνήθεια και ηθική αυτουργία σε αυτές.

Σε βάρος τους, επίσης, απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και ηθικής αυτουργίας, καθώς και των εκρήξεων, που αφορούν την έως τώρα εκρεμμούσα δικογραφία για τη δολοφονία του Γιώργου Γκούσιου το 2008 στην Πεντέλη. Η υπόθεση ανατέθηκε στην 25η τακτική ανακρίτρια, ενώπιον της οποίας οι κατηγορούμενοι θα προσαχθούν για να απολογηθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη, μετά την προθεσμία, που έλαβαν το Σάββατο.

Συγχαρητήρια Μαρκογιαννάκη

Στην Ασφάλεια Αττικής έφθασαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα δημόσιας Τάξης Χρήστος Μαρκογιαννάκης και ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Βασίλης Τσιατούρας, οι οποίοι μαζί με τον Αττικάρχη υποστράτηγο Γιάννη Ραχοβίτσα επισκέφθηκαν τα γραφεία της Ασφάλειας για να συγχαρούν τους αξιωματικούς που εξιχνίασαν την υπόθεση.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης δήλωσε: «Ήρθα να συγχαρώ τους αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής, οι οποίοι με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό κατάφεραν να εξαρθρώσουν την εγκληματική οργάνωση που διέπραττε σοβαρότατες αξιόποινες πράξεις».

Ο κ. Τσιατούρας δήλωσε: «Όπως ξέρετε, εδώ είναι ο φυσικός μου χώρος και ήρθα να συγχαρώ τους αξιωματικούς για αυτήν την σημαντική επιτυχία. Ταυτόχρονα ευχαριστώ την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών που συνέδραμε στην προσπάθεια αυτή».